salam maulidur rasul

by chekna on Friday, February 26, 2010



above all..love each other deeply....

air travel with toddlers - tips

by chekna on Thursday, February 25, 2010


dlm entry lepas, i did mention yg ziyad dok mengamuk/meronta2/menangis bagai kan
actually before holiday tu mmg agak bz di ofis
so xberkesempatan nak survey tips2 kat internet
about how to handle toddlers in flight

learn from experience
these few tips boleh la diguna pakai
lagipun kat internet rasanya berlambak tips2 dari yg pakar
this entry is just to share some of my personal experience.

1. even your toddler xbraper suka dok dlm stroller, maklumlah, xbleh
nak lari sana sini kan..tp its very useful to bring along the stroller
esp when your flight rescheduled. ye la, larat ke 2/3 jam tu dia nak lari sana-sini.
at least, dah penat jalan, confirm dia nak duduk gak akhirnya kan.
unless kalo sanggup nak dukung ok la kot. Masa check in plak, you can
gate-check your stroller by getting a tag for it. Masa nak on board, baru la lipat stroller
tu elok2 and bagi kat mamat yg tunggu kat tepi tangga flight tu.
Bila turun dr flight tu, baru la amik balik stroller tu at the same spot.

2. masa flight nak take-off and landing tu plak, get something for him
to chew (eg. lolipop/pacifier/bottle) believe it or not, it really works to lessen the pressure.
so, bila dia xrasa dengung, xde la meragam kan.

3. bawak la faveret toys, books, rattle or anything for him to play on board

hmmm ape lagi ek??? rasanya for short distance air travel cukup la dulu kot..
nnti bila2 teringat akan ditambah kemudian.


**************************************


yg kelakarnya dah smpai langkawi baru mr hubby bukak cite
yg his friend/colleague pernah bgtau pasal chewing lolipop tu
tension tul mama
kalo tau awal2 lagi mama dh standby with pacifier


kalo masa nak pergi bukan main ngamuk, masa nak balik bukan main behave lagi.
siap nak jalan2 lagi kat dlm flight tu
yg xlarat, bukan main syok dia dok layan kakak2 stewardess tu
amboi, kalo dah boy tu, boy jugak la kan...


above all..love each other deeply....

hobi baru

by chekna on Tuesday, February 23, 2010


sejak dua menjak ni mr hubby dah ada hobi baru
bukan main suka lagi ngan hobi baru ni
dlm 2 minggu lepas je, 1kali main kat golf course
2 kali driving range
kalo dulu, seminggu sekali je (friday night) g main futsal
skg ni, every friday night nak g driving range
hmmm... layan je la..
pe yg best sangat main golf ni tah



sekadar gambar hiasan

adakah ziyad akan mengikut jejak ayah???
hmmm.. ??????





above all..love each other deeply....

gambar cuti2 malaysia

by chekna on Saturday, February 20, 2010


antara gambar holiday kitorg ke langkawi haritu...



hasil tangan dari mr hubby, bukan ciplak dr pakcik google ye




kat underwaterworld langkawi, rasa cam kat aquaria klcc je..




ziyad yg xletih2 berkawad kat dataran lang



ziyad yg kena tangkap ngan ayah



nama je holiday smpai 4h3m
gambarnye ciput je
gambar ziyad berkawad je yg banyak
nak amik gambar satu family punya la susah
at last, ayah amik gambar ikan, pokok, laut, batu, etc...


above all..love each other deeply....

mumblings

by chekna on Friday, February 19, 2010


even still in the holiday mood
have to force myself to go to work
luckily, the kl traffic for these few days is very2 smooth
can reach office within 30/45 minutes je
hope for the holiday season forever......hehehe.........
ok, full stop.
got back to work..




above all..love each other deeply....

Exercise...won't you come & join me???

by chekna on Wednesday, February 10, 2010



exercise by bending low..bending low..bending low
streching down to touch the toes
won't you come n join me

exercise by reaching high..reaching high..reaching high..
streching high to touch the sky
won't you come n join me

exercise by running fast...running fast...running fast...
running can be a lot of fun
wont you come n join me

exercising when we play..when we play..when we play
we can exercise all day
won't you come n join me

by Barney & Friends


above all..love each other deeply.... video


can i have a job please???

by chekna on Tuesday, February 09, 2010

my boss forwarded to me this email


zoom image
1.
2.

this is not a chain email, the email sent by the applicant directly to my boss
(and other bosses as well)
all the email addresses from the graduan i guess..

is it how our fresh graduates applying for job???
to make it worse, he's the BSc Human Development graduate
from 1 of the oldest local uni
even my colleague from the same uni pun malu baca email ni
please don't blame the employer if the number of jobless keep increasing year by year.....
what a shame..



above all..love each other deeply....

bantal busyuk ziyad

by chekna on Sunday, February 07, 2010



mmg dr dulu lagi mmg ziyad suka tido peluk bantal
xkisahla, tido kat bawah ke.. dlam buai ke
kalo dulu b4 mama bg bantal peluk, dia susah nak tido
mata dah ngantuk, tp sibuk nak main lagi
bila dah bagi peluk bantal ni, cepat le skit lena

bila ziyad dah start ada bantal2 busyuk ni
tiap kali tido, dia suka tutup muka ngan bantal tu
bila dah tido, bantal tu terbang ke mana pun xpe
buat syarat je
so, melekat le smpai sekarang

melekat2 pun, bantal busyuk ni ziyad pakai kat umah je
kat rumah bbsitter mmg xbawak
skg ni kalo dia dah ngantuk
mesti ziyad panjat katil
cari bantal busyuk dia
pastu baru la tergolek2 nak tido



kalo dulu bantal busyuk dia kecik je..
yg ni mama beli kat jusco je, satu set ngan tilam sume..

since hero mama dah besar panjang ni
bantal busyuk pun kena basar panjang cam dia la jugak kan
bantal ni tok ziyad yg buatkan
tok mmg akan buat satu set bantal kekabu untuk semua cucu2 dia
so, untuk ziyad aritu
tok buatkan kaler ijau
satu set ngan tilam + bantal kekabu
sib baik tok siap buat extra sarung bantal
bleh la nak tukar2
kalo xjenuh la jugak nak cari
maklumlah, custom made
susah nak cari sarung bantal yg sama saiz
kalo nak kena jahit sendiri
mana le mama reti nak jahit menjahit ni



ni le rupa ziyad baru bangun tido...rambut pun dah panjang, cam serabai le plak..


bila dpt tido dgn bantal busyuk dia + puting kegemaran = mmg syiok abis..




***************************************




antara lain kegunaan bantal busyuk ni adalah seperti di bawah...





bantal busyuk ni
bukan setakat sleeping buddy je
boleh dikatakan teman di kala suka duka la



above all..love each other deeply....

february 2010

by chekna on Thursday, February 04, 2010

An interesting facts about February 2010

4 Mondays
4 Tuesdays
4 Wednesdays
4 Thursdays
4 Fridays
4 Saturdays
&
4 Sundays

and it comes in every 11 years
(is it true???...)

above all..love each other deeply....

jom bercuti!!

by chekna on Wednesday, February 03, 2010


rasa cam dah bersawang jap blog ni
since last week bz berjalan2 cum bershopping2
cum bergambar2 cum berkejar2
maklumlah, hero ku nan satu tu mmg suka main lari berganti2
yg penatnya mama dia ni la jugak

rasa xbest plak nak buat entry pasal holiday xbergambar
xsempat nak transfer gambar lagi
mana nak edit lagi
nak letak watermark lagi
walopun yg menjadinya xbyk mana
cam biasala, gambar si hero tu mmg asyik xmenjadi je
nasib baik skg ni gambar digital
kalo kamera dulu2, harusla habis berroll2 kodak
yg menjadinya 2/3 keping je

ok, cite skit pasal holiday aritu
1st time nak bawak ziyad g holiday
seblom ni g jalan2 naik kete je
kali ni naik flight
1st experience with baby in flight
(baby ke? rasa cam dah besar je...)
toddler pun kire cam baby la jugak kan


subang skypark
curi dlm google.. cam boring plak xde gambar

sepatutnya departure from subang airport at 12.45pm
tau2 reschedule to 2pm
melangut le 3 branak kat airport subang tu
xtau la braper kali dah tawaf dlm tu
smpai ziyad pun tertidur kepenatan
nasib baik bawak stroller
tu pun gamble je, xtau nak bawak camne naik flight
maklumlah, kata 1st exp kan

elok2 nak check in baru bangun
ok la jugak, at least xde la dia ngamuk2 dlm flight nnti
si ziyad ni bila dia ngantuk, mmg xleh nak handle

ni jugak 1st exp kitorg with firefly
ok la jugak, cuma cam kecik je flight dia
not that comfortable enough
tu pasal flight dia mmg tuk domestic je
nasib baik dr subang to langkawi dlm 1hr je
dah le aircond pun xbraper sejuk


berangan je la ziyad dpt dok diam camni

mmg dah agak dah
masuk flight je, dah start buat perangai
menangis n meronta2 bagai
lagi tinggi flight tu naik, lagi kuat nangis
adush.. tension tul
nasib baik dok blakang skali

after half an hour camtu
baru dia ok skit
tp masa nak flight nak landing
dia meragam balik
yg kelakarnya, dlm dok takut2, nangis2 tu
sibuk gak dok intai kat luar tingkap
tgk tingkap, pastu nangis meronta2
pastu tengok tingkap lagi, nangis lagi
penatnye la mama...
at last, smpai jugak la kitorg
rasa cam dah lama giler xdtg sini
sume dah nampak macam lain je



pas amik kete
baru la bergerak ke pantai cenang
memula dulu nak amik hotel
pastu kebetulan plak kena ngan cuti thaipusam
byk bilik dh fully booked
so, we decide tuk book chalet je
murah pun murah
tp breakfast sume xde la
at least basic facilities ada, ok je
kitorg pun pagi2 lagi dah kuar
seharian berjalan
pas dinner baru balik bilik
mandi2, pastu tido


kat sini le kitorg check in


yg pasti
4 hari 3 malam pun rasa xpuas jalan
malas je nak blk kl
malas lagi bila pikir kena kerja
aduh... kerja..kerja..kerja..




above all..love each other deeply....