by chekna @ mama ziyad on Tuesday, March 05, 2013

Published with Blogger-droid v2.0.10

20 Lavender

by chekna @ mama ziyad on Thursday, October 11, 2012

harap maklum bahawa kami sekeluarga telah berpindah ke



sejak jadi stay-at-home-mom ni 
mmg dah tak larat dah nak bebel2...
so layan gambar je la ye.....
chowww.......

seminggu...

by chekna @ mama ziyad on Wednesday, June 20, 2012

Sedar x sedar
Seminggu dah x masuk ofis
Seminggu dah x meredah jem dari sa-kl
Seminggu dah x terkejar2 hantar anak2 ke nursery
seminggu jugak x mengepam dimalam n dsubuh hari
Seminggu jugak si adik dok bergayut je ngan mama
Seminggu la jugak mama bertukar hijau bilamana ziyad buat perangai xsudah2
(jadi hulk la tu...nyaris jd hulk hogan hehe..)
ye kawan2... saya dah seminggu jadi suri rumah
8 days to b exact (lebih seminggu dah tu..)
Fulltime housewife
Fulltime mother
Stay-at-home-mom

Dan tinggal lagi seminggu kami duduk rumah sendiri
Lagi seminggu kami nak tinggalkan subang jaya
Lagi seminggu kami nak tinggalkan malaysia
Lagi seminggu kami akan menjadi sebahagian dari penduduk bangkok...

Sedih..huhuhu....
Xde can dah nak makan macam2
Xde can dah nak order kat kedai mamak
Xde can dah nak jln2 cari makan(sambil shopping..) kat subang parade, sunway piramid
Tp paling sedih nak tinggalkan family, sedara-mara n kawan2
Semoga perjalanan kami selamat ya Allah
Semoga dipermudahkan segala urusan kami ya Allah....

Doakan kesejahteraan n keselamatan kami di sana ya..

Published with Blogger-droid v2.0.6

to let go - [74% Off] RM54 for RM208 worth of Personalised Photo Albums from Photobook Malaysia

by chekna on Friday, June 01, 2012


konon2 nak buat masa pantang
sampai ke sudah xde buat...
so sape nak 


Amount: RM54.00
DiscountYou save
74%RM154.00
Highlights
  • Preserve special memories.
  • Choose any book style and size.
  • Fast completion within 5 – 7 days.
  • Most books include 40 pages as standard.
  • Premium 170gsm silk paper.
  • Professional binding.
  • Easy-to-use book-making program.
  • Nationwide delivery available.
Fine Print
      • Online redemption period: Dec 10, 2011 – Jun 7, 2012.
      • May buy and use many.
      • Limit 1 Groupon per photo book order.
      • Must use entire value in 1 order. Valid for 1 book design – multiple copies accepted. No cash back. 
      • Not valid with other offers / promotions.
      • Groupons cannot be combined.
      • Shipping not included; shipping available within Malaysia only.
      • Voucher value cannot be used towards shipping costs. 
      • Office hours: Mon – Fri: 9am – 6pm.
      • For enquiries, contact Photobook Malaysia Customer Service at support@photobook.com.my


      coupon from Photobook Malaysia Klang Valley - Selangor

      TIPS : Elak Bahaya Ketika Bayi Tidur

      by chekna on Thursday, May 03, 2012



      Kematian bayi secara mengejut atau dikenali sebagai Sudden Infant Death Syndrome – SIDS banyak berlaku kepada bayi berusia di bawah setahun. Mengikut statistik di negara Barat,lebih 90 peratus kes SIDS berlaku kepada bayi berusia di bawah tujuh bulan.


      Lazimnya, setiap kes SIDS berlaku kepada bayi yang sebelumnya sihat dan tanpa disangka, mereka ditemui mati di tempat tidur. Selain masalah kesihatan yang dialami oleh bayi, kelalaian ibu bapa antara penyumbang kemalangan ini.



      Sudah tentu kes ini sangat menyedihkan ibu bapa. Jadi, sebelum sesuatu berlaku, lebih baik anda mengambil langkah berjaga-jaga. Bagi ibu yang tidur bersama bayi, berhati-hati kerana si kecil ini boleh lemas ketika anda menyusukan mereka, terhimpit atau muka mereka ditutupi bantal atau selimut.



      FAHAMI SI KECIL :
      • Si kecil tidak berupaya mengawal situasi tidur mereka sendiri
      • Si kecil tidak memahami erti bahaya
      • Tidak berupaya untuk mengelak situasi bahaya
      • Bayi suka ambil sesuatu dan memasukkan ke dalam mulut mereka



      17 Langkah Bagi Mewujudkan Suasana Tidur Lebih Selamat :


      1. Pastikan tempat tidur anak anda selamat. Si kecil tidak peduli betapa cantiknya kot mereka, tapi apa yang lebih penting, ia selamat.


      2. Tidurkan anak secara menelentang, bukan secara meniarap atau mengiring. Jika anda dapati bayi anda dalam keadaan meniarap atau mengiring, alihkan posisinya segera.


      3. Pastikan muka bayi anda tidak ditutupi sesuatu misalnya selimut, bantal atau alat mainan lembut.


      4. Elakkan bayi terdedah dengan asap rokok sejak dalam kandungan dan selepas lahir.


      5. Tidurkan bayi di bilik anda atau tidur bersama anda pada usia enam hingga 12 bulan pertama.


      6. Jika bayi tidur dalam kot bayi, pastikan kakinya berada di hujung kot. Anda boleh selimutkannya, tapi pastikan selimut diselitkan pada bawah tilam (kiri dan kanan serta di hujung). Ini lebih selamat kerana bayi tidak boleh menggeliang-geliut ke bawah.


      7. Pilih kot yang bidainya agak tinggi bagi mengelakkan si kecil memanjat keluar. Letakkan kot di tempat yang jauh dari tingkap dan sinaran matahari.


      8. Jika bayi anda sudah pandai berdiri, alihkan semua mainan yang digantung pada kot.


      9. Pastikan tilam bayi tidak terlalu lembut kerana apabila bayi dalam keadaan tertiarap, mereka mudah lemas. Sebaik-baiknya biarlah permukaan tilam tersebut mantap dan datar.


      10. Sebaik-baiknya, bayi hanya tidur di atas tilam dan tidak memerlukan bantal.


      11. Pastikan anda tidak membiarkan bayi menghisap susu botol dan anda meneruskan tidur. Ini boleh mengundang risiko bayi tersedak dan sukar bernafas.



      12. Ketika menyusukan bayi anda dengan susu badan, pastikan anda sentiasa peka dengan keadaan anak.


      13. Jika anda menggunakan sleeping bag, pastikan ia tidak mempunyai hood. Cukup sekadar ia menutupi tangan hingga bahagian leher (pastikan tidak ketat).


      14. Pastikan hiasan-hiasan pada katil bayi anda tidak berlebihan. Pastikan semua tali diikat kemas dan tidak berjuntaian bagi mengelak risiko terbelit pada bayi.


      15. Gunakan selimut yang ringan yang boleh dikemas dengan mudah.


      16. Pakaikan bayi anda pakaian malam yang sesuai, jadi dia tidak lagi memerlukan selimut.


      17. Pastikan pakaian anak anda itu tidak bereben atau seluar yang terlalu panjang. Ini boleh membahayakan bayi anda.

      Sumber - Majalah PAMA


      my baby @8days old

      buah hati

      by chekna @ mama ziyad on Monday, April 30, 2012



      Published with Blogger-droid v2.0.4

      aneesa zafirah

      by chekna @ mama ziyad on Sunday, April 29, 2012

      berat masa lahir haritu 3.1 kg
      lepas 4 minggu naik jadi 4 kg
      lepas 8 minggu naik lagi ke 5.1 kg
      sama berat ngan sekampit beras dah
      dah pandai agah2, suka sembang2
      siap muncung2 mulut lagi
      xboleh dengar mama tinggi suara kat abang
      ngan dia2 skali sedih
      nak nangis



      @8weeks


      @8weeks

      @7weeks

      @4weeks

      @4weeks



      note: semua gambar snap dari hp je....

      mama dah kembali bekerja

      by chekna @ mama ziyad on Friday, April 27, 2012

      (title entry dah macam tajuk karangan budak sekolah...)
      hari ni dah masuk hari ke3
      still rasa lemau lagi
      dah lama sgt cuti
      bila masuk ofis tengok fail bersusun
      trus pening
      trus rindu nak balik rumah
      trus rindu nak cium2 baby
      trus rindu nak bf baby
      lagi pening
      bila baru 1st day masuk keje
      pam buat hal pulak
      tetiba je off sendiri
      pastu bila try on xidup2
      terpaksa la buat manual
      nasib baik dah petang
      call histopoint, xde replacement pam pulak
      nak tak nak terpaksa la cari pam baru



      babyking pun babyking la
      yg bestnya bleh guna bateri
      sudahnya pam kat stor department je
      malas nak naik g surau





      sgt suka bila tengok susu penuh botol....


      hasil tuaian

      by chekna @ mama ziyad on

      memandangkan azam kali ni nak full bf
      kena la rajin mengepam kan
      dah sebulan berpantang
      baru la aktiviti mengepam bermula
      mmg stress, sgt down bila pam2 susu x keluar
      setan dok hasut2 suruh give-up je
      tapi kuatkan hati
      pam jugak la
      siap buat double pumping
      belajar buat power pumping
      walopun yg keluar angin je
      ada susu pun ciput je
       dah 3/4 hari mengepam 
      baru la ok skit


      hasil tuaian pertama
      berjam jugak la nak dapat byk ni

      seblom masuk keje 
      sempat la buat stok skit 
      lgpun nak keje sebulan je pun...
      lepas tu boleh la ber bf sepuas hati.....



      sama x serupa

      by chekna @ mama ziyad on Sunday, April 22, 2012

      sama tak? 
      (yg atas adik, bwh abg)
      myb dlm gambar ada yg kata lain skit
      tp hakikatnya
      mmg adik n abg sama je rupa diorg masa bb
      exactly sama macam potostat
      dr baru lahir smpaila skg
      tak caye, tanya tok, tokwan, opah, atuk, maklong........



      nama

      by chekna @ mama ziyad on Friday, April 20, 2012

      mmg pening bila smpai part nak bg nama
      walopun sejak awal mengandung lg dah mula pikir
      tp sudahnya smpai hari ke6 barula dpt final decision
      pening sngguh
      memandangkan nama abg dah start ngan Z-A
      ingat nak letak nama adik pun camtu jugak
      last2 kite tukar skit
      start A-Z pulak
      bis tu nak sgt huruf z
      dah le xbyk choice
      pastu xnak la sama ngan nama org/family terdekat kan
      so, finally


      Aneesa Zafirah
      pp





      my 2nd edition

      by chekna @ mama ziyad on

      22 feb 2012, 2.54 am
      3.1 kg, 50 cm


      *pic taken few hours after delivery
      skg ni dah nak masuk 2bln dah pun
      nak update blog pun asyki tergendala je
      tension tol pakai tab ni
      slow giler la
      penat taip tau
      dah, tgk gambar baby
      bg hilang tensi dulu...chow...


      54 days to go.....

      by chekna on Thursday, January 05, 2012


      lama betul tak membebel kat sini
      sedar  x sedar dah masuk tahun baru dah
      happy new year buat semua....

      alhamdulillah, sedar x sedar jugak
      dah masuk 32 minggu dah
      uniform pun dah bertukar
      sejak 26 minggu haritu kalo x silap
      kalau dulu, masing2 cakap
      xnampak perut la
      perut kecik la
      skg ni plak
      siap ada yg tanya, tengah tunggu hari ke?
      sadis betul rasanya
      kalau nak ikutkan dari seblom pregnant
      berat naik dlm 10 kg je....



      sama macam si abang
      si adik ni pun aktif jugak
      kalau dah bergerak tu, non-stop
      tak kira siang malam
      mmg kuat bergerak
      xpe la nak, biar aktif
      kalau xbergerak
      mama pulak yg risau kan...

      si abang pulak
      macam biasa
      masih manja & mengada2
      ingatkan bila dah berwajah baru ni
      matang la skit kan
      hmmm.. muka macam budak besar
      tp lagak macam baby lagi..
      aduyaiii... esok ada adik xtau la camne gayanya...

      amacam?
      ensem tak saya?


      WW - jom menari zapin

      by chekna on Wednesday, November 23, 2011

       versi duet

      versi single

      1st time naik bas

      by chekna on Tuesday, November 15, 2011

      ni la 1st time bawak ziyad naik bas
      mula2 mmg havoc skit la
      menangis meraung
      meronta2 nak turun
      tah apa yg dia takut sgt pun xtau la
      bikin malu mama & ayah je....
      tp lepas 15 minit
      baru ok skit
      kejap2 bangun berdiri
      hai uncle depan
      hai uncle belakang
      esoknya pulak
      trus xnak turun dah
      masa nak balik pulak
      bukan main buat macam rumah sendiri
      kejap berjalan ke depan
      kejap berjalan ke belakang
      mentang2 bas jalan slow sebab jem
      hehehe.....



      konon2 nak buat peace la tu...


      kesian
      umur dah 3 tahun baru merasa naik bas
      tu yg jakun skit tu... :)