bunga oh bunga....

by chekna on Thursday, November 25, 2010


walopun entry ni pasal bunga lagi
tp bukan kisah ziyad & bunga
kasi mama la plak entreframe kan
mmg mama ni mmg suka tengok bunga cantik2
dapat bunga lagi la suka kan
tengok rumah org yg banyak bunga pun suka la jugak
dah le mmg xtau apa2 pun pasal bunga
xtau nak tanam bunga
xtau nak menggubah bunga



*sekadar hiasan
antara gubahan bunga yg mama suka

tp yg pasti
mama mmg tak suka hias rumah ngan bunga
dari dulu sampai sekarang
dari bujang sampai la dah kawin & ada anak ni
sekali pun xpernah beli bunga
sekuntum bunga pun xde kat rumah

alasan:

1. bunga2 tiruan ni byk mengumpul habuk & mama alergi pada habuk
2. rasa cam sesuai je letak bunga kat rumah, cam jiwang2 plak
(apa punya alasan daaaa.....)
3. rasa rugi bila bunga tu nanti confirm akan di exploitasi oleh hero ku nan satu tu...

tu je la kot..
tp yg pasti, alasan yg paling kuat
of course yg no 1 tu
ada ke bunga yg x lekat berhabuk
frame/rak tv pun asyik berhabuk je
inikan plak bunga
pastu nnti, benda2 lain tu bleh lap camtu je
bunga xkan nak lap ngan kain basah kot
nak vacum?? xsesuai la plak kan..
haruslah arwah trus bunga tu nnti...



tak sanggup rasanya bila dah berbunga2 camni
confirm tuan rumahnya rajin kan...

sebab tu la concept english deco
mmg xsesuai ngan mama
selain dari concept tu yg mmg berbunga2
rasa cam crowded, full, rimas pun ada
so, hasilnya
concept modern je senang
sekadar letak frame 2/3 jenis
cermin
siap..........

note: all pics from google

bila dah namanya jutawan....

by chekna on

bila dah namanya jutawan tu 
harus la duit tu berkoyan2 kan
kalo org selalu kata
duit byk pun bukan bleh bawak mati
tp nampaknya skg ni macam2 bleh jadi
nak masuk dlm kubur pun kena ade jenama tau



nampak tu?
kain kafan BVLGARI yg asli
kononnya hanya dijual untuk orang2 kaya di Arab Saudi



 


hhhhmmmmmm... masih berangan2 nak jadi jutawan????

millionnaire... angan2 jadi kenyataan????

by chekna on Wednesday, November 24, 2010

sape yg xnak jadi jutawan kan??
bila tetiba je ada duit jatuh berkoyan-koyan dari langit
apa korang nak buat??
bila dapat tau yg korang ni sebenarnya  pewaris 
kepada harta yg bemillion2 dollar
apa korang nak buat??
bila dapat email notification cam kat bawah ni
apa korang nak buat??

Email 1
From: FedEx Courier Express NG©
Recipients:
Subject:
Date: 12:44:04 PM Today


Dear Customer/Beneficiary!
Kindly contact our delivery department with the details
Given below: FedEx Courier Express NG©
Contact Person: Dr. Ahmed Salim
E-mail: fedex_delivery11@bbs.ctex.org
Telephone: +234-8o5-783 0189
Reasons: This is due to the fact that we are in possession
Of your Package containing a master card worth of one million United State
Dollars that was registered
With us by the Master Card Award Team for shipment to you,
You are to act fast by providing your postal address and
Your direct phone number to enable us makes the delivery ASAP.
Note that as soon as our Delivery Team confirms your
Informations, it will take only two working days (48 hours)
For your package to arrive your designated address. For your
Information, the Mail, VAT & Shipping fees have been paid by
The Award Promo Board you will only have to pay a sum of
$100.00 to the FedEx Courier Department being full payment
For the Security Keeping Fee of the FedEx Courier as stated
In our privacy terms & condition page.
Yours Faithfully,
Secretary
Mrs. Mercy Hunt ©
=================================
COPYRIGHT © 2010 MasterCard®.
=================================



ada lagi
cuba baca yg ni plak...




Email 2

From: "Western Union®"
Recipients: undisclosed-recipients:;
Subject: CALL WESTERN UNION OFFICE NOW Tel:+234-80786-71426
Date: 09:32:34 PM Yesterday


Dear Western Union Customer,


You have been awarded with the sum of $50,000.00 US Dollars
by our office, as one of our customers who use Western
Union in their daily business transaction.


This award was been selected through the internet, where
your e-mail address was indicated and notified. Please
provide Mr. David Palmer with the following details
listed below so that your fund will be remitted to you
through Western Union immediately.


1. Full Name:.....................................
2. Address:.......................................
3. Nationality:...................................
4. Age:..........Sex...... Date of Birth:.................
5. Occupation:.....................................
6. Phone:................Fax:.....................
7. State of Origin:...........Country:...............


Name:  Mr. David Palmer
Emails:westernunionm33@yahoo.com.hk
           western.unionm33@hotmail.com
Tel:  +234-80786-71426
CALL WESTERN UNION OFFICE NOW Tel:+234-80786-71426



hari2 dpt email camni 3/4 kali
xlarat nak delete dah
kalo kire betul2 dah kaya mengalahkan Sultan Brunei dah ni
hari2 dpt 3/4 juta
USD plak tuh
harusla trus bleh jadi cover Forbes kan



note: ada harta berbillion2 pun bukan bleh bawak masuk kubur pun kan
harta akhirat pun xterkumpul lagi nih.. gulp...


turun tangga naik tangga

by chekna on Tuesday, November 23, 2010

dalam sehari
berapa kali kena turun naik tangga??
bila dah naik ke atas
nak turun xde masalah sgt
tang nak naik tu yg malas 
esp bila tertinggal barang 
ni yg leceh bila
dok umah baru ni
(4 bulan kire baru la jugak kan...)
ni baru double storey
camne la diorg yg dok rumah 3/4 tingkat tu
harusla mama yg dah tinggal tulang ni
tinggal kulit je kot..

*sekadar gambar hiasan
kalo dah tinggi cam gini, baik buat eskelator je, xpun lift trus..


sudahnya
mana barang kat atas
sediakan kat bawah sekali
cam barang2 ziyad
eg. pampers
toiletries
towel
kain baju
esp bila dia main suka suki je
pilih nak mandi kat atas ke
nak mandi kat bawah
si ayah pun tumpang sekaki
baju seluar siap standby kat bawah
senang nak kluar mana2
sarung je mana yg patut
bleh kire dalam kategori malas ke camni?
malas naik turun tangga
hmm.. sesuai gak le kot..
hehehehe.....




hijrah

by chekna on Monday, November 22, 2010


last weekend
sempat la melayan National Geographic Channel
dah lama sebenarnya xlayan NGC ni
padahalnya banyak cite yg best2
antaranya yg baru tgh femes skg ni



ada few series rupanya
* born to move
* need to breed
* feast or famine
* race to survice

sempat melayan yg need to breed je
tu pun tengok dua kali
1st tengok kat HD channel
itupun tengok2 dah separuh jalan
mmg superb la gambar dia
1st class!!
cuma xde subtitle je
hehehe....
2nd time mmg tengok dari mula
tp kat channel NGC je
tp still cantik gambar2 dia

ziyad pun dok layan jugak 
dok mengekek2 dia gelak tengok si penguin
pastu abis segala burung2 tu panggil 'ayam'
yg harimau, singa, zebra semua dia panggil 'meow'
boleh??
jenuh mama kena betulkan

lain2 binatang yg ada


sekumpulan rama2 yg cantik sangat



red flying foxes ni mmg sedikit menakutkan
cam drakula je


ape tah nama binatang ni
spesis rusa rasanya
tp memang gerun tengok diorg ni berlawan


air yg xtenang jgn disangka xde buaya
gerun gile tgk buaya ni menghendap binatang2 yg melintas sungai 
tau2 je sekor dah kena libas
sepantas kilat je

3series lagi tu xsempat lagi nak tengok
ala, apa nak risaukan pon
astro kan selalu ulang tayang
sambil2 tengok tv tu
sambil2 dpt info
sambil2 bleh ajar anak 
sambil2 spend masa bersama keluarga
ok jugak kan!!

*all pics credit to NGC


mat bunga??

by chekna on Friday, November 19, 2010


walopun mama suka dpt bunga
mama x pandai nak tanam bunga
x pandai nak gubah bunga
x pandai nak hias2 rumah ngan bunga
x suka cakap berbunga2
tah dimana silap mama
jadi camni plak
pelik sungguh
tah berjangkit dari sape pun tak taulah...



dah macam jakun pun ada
mentang2 la kat rumah sekuntum bunga pun xde
abis g umah org dibelasahnya main bunga org tu


sikit punya khusyuk lagi tawadduk plak tu


benda yg tersangkut kat telinga ziyad tu menandakan
yang ziyad dah didajalkan oleh ayahnya sendiri
(yg berbaju ijau+cream tu..)
semua org dok pakat ngekek je gelakkan dia
sabor je la


master gardener

by chekna on Thursday, November 18, 2010

Would you believe he puts his front lawn pot plants away every nite 
and put them up every day for people to admire ??



As you can see a lot of the flowers are in pots. 
I guess this is so they can be changed easily.


No words need. 




And here is the backyard. WOW! 



Here is the master gardener!

  note: wish to have house with nice garden like this????


salam aidiladha...

by chekna on Tuesday, November 16, 2010

tahun ni
buat pertama kalinya kami akan beraya di subang jaya je
disebabkan xde cuti
xde la ketupat palas
xde la rendang
isk..isk...sedey la plak

hari ni masih bekerja macam biasa
balik pun macam biasa jugak
xdpt eve leave pun 
:(
mlm ni akan bertungkus lumus masak nasi impit
dan kuah lontong 
(harap2 jadi la.. 1st attempt ni...hehehe....)
tu je la kot menu pagi raya

esok plak, xde plan apa2 pun lagi
maybe berjalan2 cari makan kat rumah my sis
(bertuah dia nak buat ketupat....)
xpun ke rumah saudara-mara terdekat
xbleh nak jalan jauh2 pun
esoknya dah kena kerja
arghhhh... sedeynya.....

untuk semua
selamat berhari raya korban
paling penting
berhati-hati di jalan raya
jangan jadi korban di hari raya pulak
biar lambat asal selamat....


*pic credit to PZS

If You Love Someone

by chekna on Monday, November 15, 2010


Shakespeare:
if you love someone,
Set her free ....
If she ever comes back, she's yours,
If she doesn't, here's the poison, suicide
yourself for her.

Optimist:
If you love someone,
Set her free ....
Don't worry, she will come back.

Suspicious:
If you love someone,
Set her free ....
If she ever comes back, ask her why.

Impatient:
If you love someone,
Set her free ....
If she doesn't comes back within some time forget her.

Patient:
IF you love someone,
Set her free ....
If she doesn't come back, continue to wait until
she comes back.

Playful:
If you love someone,
Set her free ....
*If she comes back, and if you love her still,
set her free again, repeat*


C++ Programmer:
if(you-love(m_she))
m_she.free()
if(m_she == NULL)
m_she= new CShe;

Lawyers:
If you love someone,
Set her free,
Clause 1a of Paragraph 13a-1 in the second amendment of the
Matrimonial Freedom Act clearly states that....

Bill Gates:
If you love someone,Set her free,
If she comes back, I think we can charge her for
re-installation fees but tell her that she's also going to get an upgrade.

Biologist:
If you love someone,
Set her free, She'll evolve.

Statisticians:
If you love someone, Set her free,
If she loves you, the probability of her coming
back is high If she doesn't, the Weibull 
distribution and your relation was improbable anyway.

Salesman:
If you love someone,
Set her free ....
If she ever comes back, deal!
If she doesn't, so what! "NEXT".

Schwarzenegger's fans:
If you love someone,
Set her free,
SHE'LL BE BACK!

Insurance agent:
If you love someone,
Show her the plan ....
If she ever comes back, sign her up,
If she doesn't, keep follow up with her and never give up!

Physician:
If you love someone,
Set her free ....
If she ever comes back, it's the law of gravity,
If she doesn't, either there's friction higher than the force or the angle
of collision between two objects did not synchronize at the right angle.

Mathematician:
If you love someone,
Set her free ....
If she ever comes back, 1 + 1 = 2 (peanut!),
If she doesn't, Y = 2X - log(0.46Y^2 + (cos(52/34X)) x 5Y^(-0.5)c) where c
is the infinite constant of no turning point.

Nowadays' style:
If You Love Someone,
Set it free,
If It Comes Back, It is Yours
If It Doesn't, Hunt it Down and Kill It...!!!



fridge latch.. berkesan ke??

by chekna on Friday, November 12, 2010


entry ni bukan le nak review product
sekadar nak share my own experience 
guna Safety 1st: Release Fridge Latch 
order online je pun


beli ni pun pasal hubby dah bising2
si ziyad suka sgt dok main bukak tutup fridge tu
pastu kalo tutup, bukan main bergegar lagi
dah le fridge tu pun baru beli
blom sampai setahun lagi pun
risau takut rosak je
ye la, kalo hari2 dok main camtu
lama2 kang langsung xsejuk plak

memula dulu, kami guna cara tradisional jugak
kalo beba guna tali
kami guna towel je
kadang2 dia xleh bukak
kadang2 tu, bila dia bukak
dengan dua2 pintu skali terbukak
(atas & bawah)
so, xleh jadi, mama pun cari la kat mana ada jual 
fridge latch tu

mmg xsurvey apa pun
trus order je dari little whiz
kebetulan masa tu nak order barang lain jugak

camni la lebih kurang fridge kitorg

bila dah dapat tu, harus la bersemangat kan
walopun xbrape confident
bleh ke lekat ni?
cam double-sided tape je
konon2 nak bagi gam tu lekat skit
kitorg biarkan overnight

esoknya seperti biasa
ziyad akan buat rutin mengemas fridge
memula tu dia bising skit la
pasalnya dia xbleh bukak
yes..yes.. berjaya jugak
tup..tup.. xlama pastu...
dia bleh bukak plak
siap tercabut benda alah tu 
adoi....... gagal la nampaknya

pastu try tampal balik
melekat, tp xkuat
bila try bukak kuat2
confirm tercabut punya
gam dia xkuat la
hmmmm... lebur 26 ringgit

sudahnya
kami biar je ziyad ngan rutin harian dia
xlarat dah nak marah
lagi marah, lagi dia buat
kadang2 tu bila marah dia tau plak takut
kadang2 tu buat derk je...
nama pun budak2
nasib baik rutin tu tak lama
skg ni fridge tu terbukak pun
dia dah xlayan
dah bosan la tu...

so, kesimpulannya... 
fridge latch ni mmg xberkesan bagi kami
tapi xbermakna produk tu xbagus
mybe benda tu berkesan pada org lain
selagi xcuba, xtau kan.........


vitC untuk anak anda

by chekna on Wednesday, November 10, 2010

how important the vitC for your children??

Vitamin C
This vitamin is important for keeping body tissues, such as gums and muscles in good shape. C is also key if you get a cut or wound because it helps you heal. This vitamin also helps your body resist infection. This means that even though you can't always avoid getting sick, vitamin C makes it a little harder for your body to become infected with an illness.
Which foods are rich in vitamin C?
***citrus fruits, like oranges
***cantaloupe
***strawberries
***tomatoes
***broccoli
***cabbage
***kiwi fruit
***sweet red peppers
(semuanya ziyad xlayan.. 
bis tu camne?
makan sikit punya memilih, 
mengalahkan org nak pilih menantu..)

so, alternatively mama bg dia makan ni


ziyad start makan vitC ni
sejak dia start dok nursery
nasib baik dia makan

tp xde la suka sgt
selagi xbagi, selagi tu la dia xmintak
kalo mama lupa, xmakan la

baru2 ni plak
try beli yg camni plak


seriously, ketara sungguh perubahannya
suka sgt dia makan benda ni
bagi satu, nak lagi, dan lagi, dan lagi
sedap kot
everytime dia nak makan
mama akan pronounce satu2 alphabet tu
dia akan ulang, tengok & makan
btw, ziyad mmg dah hafal a-z
hari2 dok nyanyi lagu a-z
cuma blom kenal semua huruf je



love each other deeply....

cuti deepavali...

by chekna on Tuesday, November 09, 2010

ni la dia
nak kemana2
abis diangkutnya
sampai xmuat tangan
kemana la ziyad ni nak berjalan ek??



nak g shopping?
or
nak g memancing?
or
nak g taman?
or
nak balik kampung?



love each other deeply....

bayar hutang lagi

by chekna on

lagi pasal hutang
kali ni hutang ngan jiran 
dah dekat 2 minggu delay
akhirnya berjaya jugak misi 
membalas kuih jiran
hahaha.... kek batik je pun
main campak2 je
tengok2 siap
dah lama giler xbuat rasanya



kalo x pasal nak pulangkan pinggan kat jiran
xtau la bila lagi nak buat mende nih
ni pun dah 2 minggu dok perap pinggan org tuh
xkan nak pulang pinggan kosong je kan
haruslah berisi

yg kelakarnya
masa diorg bagi kuih aritu
(kek coklat sebenarnya...)
malam
nak ujan plak tu
yg tau bibiknya yg antar
dah tu, siap intai2 la jugak
rumah mana satu yg antar nih
dah konfiden dah, rumah no 2 dari seblah kiri
skali hubby tanya, org tu mana ada bibik
hahaha... sekali rumah sebelah dia yg kasi
itupun masa nak return pinggan tu
(dengan kek batik tu skali le...)
siap g tanya dulu
aritu ada antar kek ke kat rumah?
hehehehehe.... sabor je la

maklumlah, jiran tu pun jumpa sekali je
masa buat kenduri aritu
tu yg confius skit tu
org ni rumah yang mana
kakak ni rumah yg mana plak..
takes time le skit kan

jiran sepakat kan membawa berkat...

love each other deeply....

kak yong yang best!!

by chekna on

thanks a lot to kak yong
atas budi baiknya yg telah menghadiahkan
signature utk blog nih
mmg nampak cam coklat meleleh..
tp sedap i like..



tp cam xbest je letak chekna
coz ramai gak nama yg lebih kurang sama
chikna ada
cheqna pun ada
so, dengan sedikit mengada2
request kak yong ubah skit
jadi camni



ok tak!!

so mulai entry ni
akan digunakan signature baru ni
maybe akan guna dua2
hehehe... org tamak camtulah..
sape2 yg teringin buat cam kat atas tuh
bleh la bodek2 skit kat kak yong
hehehe......


love each other deeply....

kat mana2 pun boleh

by chekna on Friday, November 05, 2010


xkisah la 
kat mana2 pun blh jadi tempat main dia..
layan je..


*ni kat kedai elektrik usj taipan
love each other deeply....

jgn lupa lirik.........

by chekna on Thursday, November 04, 2010


agak2 lagu apa yg ziyad dok nyanyi ni..........????

love each other deeply....