weekend yang panas

by chekna on Sunday, May 30, 2010



walopun jumaat public holiday
walopun weekend cuti 3 hari
weekend kami kali ni terasa panas sekali
ikutkan bukan senang nak dapat cuti free2 camni
dah le taun ni rasa cam rugi je
banyak public holiday falls on saturday
rugi tul rasanya
bukan dpt cuti xtra pun

walopun weekend kami agak panas membahang
tp kami cuba sedaya usaha untuk berhappy2
berjalan2 cari makan sambil mencuci mata
petang jumaat, setelah menjalankan misi mencari (misi no1) di kawasan perumahan SS19 SJ
kami telah berjaya menerjah PAS di Shah Alam
dan seterusnya ke Empire Gallery buat kali ke2
(baru bukak pun bleh bocor.. ni apa kes???)
petang sabtu plak, menjalankan misi ke2 di puchong
n trus ke Subang Parade
(pun bocor jugak di sana sini)
petang ahad, misi di Giant Stadium plak

banyak btul misi kami weekend ni
misi ke2 & ke3 dah berjaya
dan esok, misi pertama yg masih blom berjaya akan diteruskan
yes.... kami akan bercuti esok, esok, & esok sampai mission accomplish
mudah2an success hendaknya....

yg panasnya hanyalah misi no1
yg hingga ke saat & hari ini
masih terasa panas & bahangnya
xpelah, bila dah kurang reda skit panasnya hati ni
entry pasal tu akan menyusul

yg misi no2 pun akan menyusul gak entrynya
misi no3 plak, xde mende pun
hanyalah misi mencari lauk pauk sepanjang minggu ni je
hehehehe......
sekadar nak menyejukkan hati yang masih panas ni sebenarnya...



love each other deeply....

ada apa dengan i-city???

by chekna on Thursday, May 27, 2010


malam minggu lepas
lepas amik spec mama kat giant sec 13
pegi la meronda-ronda area shah alam
pastu trus ke sini

saje je nak tengok sendiri
apa yg best sangat i-city ni
sblom ni dok dgr org bercerita je
skali sampai, dari main road dah stuck
teramat la jem, beratur panjang kereta nak masuk situ
ingatkan xramai org
maklumlah, masa tu kan final AF tengah berlangsung
hmmm.. hampeh, ramai  jugak 



dah alang-alang stuck tu 
teruskan je la kan
lagipun, bukan bleh u-turn dah
sepanjang jalan masuk tu, penuh kereta parking
tu lagi satu punca jalan jem giler tu
satu lane je yang bergerak

so, merangkak-rangkak le kereta sementara nak sampai kat dlm i-city tu
sepanjang jalan nak masuk tu, nampakla segala macam2 kaler lampu ada
macam taman lampu la lebih kurang
a park of lights kalo dlm bahasa omputihnya
dari jauh cantik la jugak
tp bila makin dekat, tengok biasa je
lagi sakit mata tengok ada la
ye la, tempat tu gelap gelita
pastu lampu macam2 kaler 
rasa cam pening pun ada
ada macam2 bentuk la
tu yg jadi taman tu






bila dah masuk dalam skit, ada lampu bentuk tanglung la
pastu ada satu chrismas tree besar punya
kat area chrismas tree tu ada la bentuk2 lampu lain plak
mmg semuanya lampu la kat situ




abis pusing satu round
trus balik
xde la best sgt 
stakat tengok lampu je pun
balik rumah tido lagi nikmat...


ni sume gambar dari koleksi uncle google.. kitorg xbawak camera pun,
try amik ngan hp, tp gelapnye la amat...

love each other deeply....

bila dah rambang mata...

by chekna on Wednesday, May 26, 2010

org selalu kata, pompuan kalo shoping selalu rambang mata
main beli je... xpikir panjang
betul ke?? bila terkena kat batang idung sendiri, baru terasa ada betulnya kot...

gambar di bawah adalah sekadar baju kurung biasa
yg dibeli di kompleks pkns shah alam
telah berjaya dirembat setelah di jual dgn harga runtuh
konon2 nak pakai g keje
boring dgn baju kurung yg ada

tetiba terperasan sesuatu yg agak ganjil disitu
apsal la masa beli aritu boleh xprasan






close up skit




ada lagi.....




kat blakang pun ada gak...





adakah ini kebetulan???

mots: bila nak shoping tu, sila belek betul2 sebelum dirembat...

love each other deeply....

hingga menjilat jari & sudu

by chekna on Tuesday, May 25, 2010



yum..yum..yum...
jari ni pun sedap.........






xpuas jilat jari, kite gigit sudu plak... 
sedap gak sudu ni ye mama...



sampai berpeluh2 ziyad
nikmat sungguh....



ni le benda yg dikerjakan tuh
hasil kerja keras tangan auntie syima
baik hati auntie ni sponsor untuk 1SuperKids family day arituh
drpd 60 bijik cupcakes
sebijik telah dikerjakan dengan jayanya oleh ziyad
hahaha......... (gelak sampai kluar tanduk...)

love each other deeply....

fahry yg glamer

by chekna on Monday, May 24, 2010


jumaat malam di giant, sempat rembat majalah pa&ma bulan jun
balik rumah dok belek2..tengok2 muka budak ni kuar lagi

amboi, glamer x ingat ek!!!



taun ni braper kali dah kuar paper/mag
kire cam tahun kebangkitan la..




yg kelakarnya 
baru perasan yg mommy lyna ni sebenarnya lagi muda dari i
nyaris nak panggil kakak aritu
hehehe.. perasan muda la tu
bukan setakat perasan je, perasaan pun still muda lagi
cam kata kat dian, still nampak muda remaja gitu..
hahahaha.... terlebih sudah...



apapun, tumpang bangga dengan semangat fahry
semoga menjadi contoh & inspirasi kepada yang lain


love each other deeply....

ziyad yang pening

by chekna on Sunday, May 23, 2010




ape?? ingat ayah je ke pening pasal world cup ni??
ziyad pun pening gak tau!!

camne ni??
ziyad rasa cam nak support germany
tapi mama paksa ziyad support england
seeeee....................




pening ziyad.. pening ......



mama kata germany xbest
ballack xmain taun ni
that's y mama suruh ziyad support england
padahalnya ziyad xkisah pun
sape yg menang world cup taun ni
janji ziyad dapat ball ni
best ape..
asyik dok main ball angin je
nak jugak main ball betul2 kan
nasib baik ayah baik ati
thank you ayah...



ziyad tau.. mama pilih england pasal ball ni je yg cantik
yg lain tu sume xcantik
dh xbyk choice actually...
tinggal braper bijik je kat kedai aritu
ala, cantik ke xcantik je.. ziyad peduli ape..
tendang je la kan
hehehehe....(gelak suke hati pasal dpt pau ayah belikan ball & kasut baru.....)


love each other deeply....

my 23months 2weeks old boy

by chekna on Thursday, May 20, 2010


ziyad's milestone at 23months 2weeks:-

****cam entry mommy lyna, ziyad ni pun lebih kurang cam lipas kudung gak.. 
ada je benda nak buat, xreti dok diam 

****dah boleh count 123 sampai 9 je.. walopun sedikit sangkut tang no 7, 
mybe susah nak sebut kot

****suka tengok barney, sampaikan siap bleh hafal semua cite dlm tu.. 
bukan stakat tengok je.. siap berlakon cam dlm cite tu lagi.. 
kalo tengok cd thomas & friends pun camtu gak

****bukan stakat berlakon je, menari pun pandai ni, esp bila tengok AF walopun mama bukan le rajin tengok AF tu sgt, tp ingat mybe dia selalu tengok kat rumah bbsitter kot

****dah pandai berzikir, bila tengok indahnya iman kat astro oasis tu, dia pun ikut berzikir, 
not bad, walopun xbraper clear, tp bunyi tu still ada

****suka ajuk apa org buat, bila ayah ckp kat hp, dia pun letak tangan kat telinga 
pastu pok pek cakap, bila ayah solat, dia pun ikut, 
siap ngan bunyi shushashusha.. konon2 tengah baca la tu

****dah agak kurang menyusu, sehari dalam 3/4 kali, itupun setiap kali 150ml je

****makan pun agak berselera walopun sedikit memilih 
suka sgt minum yogurt drink cam vitagen, solivite, yoco, calciyum etc

****suka ajuk apa org buat, bila ayah ckp kat hp, dia pun letak tangan kat telinga 
pastu pok pek cakap, bila ayah solat, dia pun ikut, 
siap ngan bunyi shushashusha.. konon2 tengah baca la tu

****can pronounce clearly mama, ayah, air, makan, nasi, amin, mandi, car, shoe, abis, dah, ok, & byk lagi (xleh nak recall...)

****walopun sedikit berat mulut, tp dah paham cakap, bila mama suruh up, angkat tangan, sit down, jom etc
in fact, ziyad dengar cakap dah, he seems to be understand, when mama/ayah say no or jangan, he will stop doing that.... good boy..

****bila tengok mama letak makanan kat atas meja, dia pun sibuk cakap makan..makan.. 
pastu tarik highchair dia

****bila letak kat highchair, sibuk dah angkat tangan nak baca doa, pastu amin....

aduyaiii.. penat la plak menaip ni.. ikutkan byk lagi ni
maklumlah dah nak masuk 2thn, haruslah byk KPI sepanjang 2thn lepas ni kan
cukupla dulu kot
xterlist rasanya....



love each other deeply....

di ambang 2 tahun

by chekna on





tengok tu..sedar xsedar lebih kurang 2 minggu je lagi ziyad nak masuk 2 tahun
rasa cam sekejap je
pe plan for birthday ziyad nanti???
to be honest, xde plan apa2 pun
cam kejam pun ada kan
nasib ziyad la kan dpt parents yg xreti berparty-party nih...

actually, dulu ingatkan nak pindah rumah bln june tu
bleh la buat kenduri masuk rumah baru + birthday ziyad skali
since pindah rumah pun paling cepat bln july
terpaksa la plan lain
maybe just beli kek & celebrate kat mana2 je kot
hahahaha... nasib la dapat mama yg malas cam ni
xkisah la kan, yg penting celebrate la jugak kan
last year pun, stakat order makan2 skit, jemput close family members & friends
potong2 kek dah...
sempoi je...


walopun xplan for his birthday bash
tp birthday present dari awal tahun lagi dah pikir
actually since last year lagi
hahaha... sikit punya advance daa....
i thought of giving him this






drpd ziyad dok menjahanamkan hp mama & ayah
baik dia layan psp ni kan
leh la mama download all his favorite videos, barney, thomas & friends etc..
xpun, mama leh download zikir2 ust asri, munif hijjaz, akhil hayy etc
tu sume faveret ziyad tuh..


tapi memandangkan ongkosnya yg begitu besar
harusla berpikir beratus2, beribu2 kali
risau gak, kalo beli kang rosak plak kena campak sana sini
tp so far hp kitorg ni blom lagilah kena campak
tp jatuh tu dh byk kali la jugak
tu yg hp pun dah asyik hang je tu..


my hubby plak, sibuk nak belikan car remote camni



hmmm... pening..pening..

kalo tanya ziyad, harusla ayah menang
ziyad kan giler kereta..


love each other deeply....

piknik di sungai bill

by chekna on Wednesday, May 19, 2010

entry kali ni penuh dengan gambar je
 ikutkan giler banyak, xkan nak upload semua kan


masa ni baru sampai
ni le budak yg xsabar2 nak mandi sungai ni



ni le pondok perkelahan kitorang


 waterboy sudah standby nak main air
apapun tukar baju dulu


cam biasa, mula2 basuh muka dulu
percik air skit2
pastu celup kaki skit
 trus rendam xnak naik2 dah 

masa mandi 1st round ni gambar mmg xbyk coz kaum bapa sibuk masak
ye la, dah mandi-manda harusla perut laparkan


pastu naik tukar baju dulu
makan2 dulu
minum susu dulu
pastu main2 & lari2 dulu


konon2 ayah nak suruh ziyad tidor
mmg dia dah mengantuk pun
masa menyusu pun dah lali
tp bertuah dia nak tido
tengok budak2 lain dok main lagi
ubatnya satu je
mandi lagi...


2nd round ni kaum bapa plak amik turn
kaum ibu nak melantak plak


tengok tu.. sukanya dia main air

antara aksi2 bakal perenang professional



 dalam ramai2 tu, sorang ni je yg xbrape nak mandi
takut sejuk kot
masuk sekejap, dah terketar2


ziyad yg bibir dah naik biru
kalo xbawak naik, confirm dia main lagi 
silap2 sampai petang pun xsudah
  

 antara hasil kerja mama
agak2 bleh jadi photographer x???
hehehe... rama2 tu bukan main jinak lagi
orang dtg dekat, dia buat xheran je
alangkah indahnya ciptaan tuhan...


 love each other deeply....

Sungai Bill nan indah

by chekna on Tuesday, May 18, 2010


asyik lupa je nak upload gambar piknik aritu
kalo ikut entry ni patutnya kitorg ke kalumpang kan
pastu call2 nak book, penuh lak
ada yang kata nak ke ulu yam la, sungai congkak la
alih2 kitorg ke sungai bill
sungai bill?? mmg xfamiliar tul nama ni
kat mana tuh??? 
kalo ikut google, sungai ni kat tanjung malim or slim river kalo xsilap
tp kalo ikut highway plus kena kuar kat exit behrang
pastu dlm 45 minit, lalu ikut estate kelapa sawit, masuk jalan kampung
baru sampai
sampai2, seperti yg kitorg budget mmg xramai org
ada 2/3 bijik keta je
tempat dia sikit punya ulu daa...

walopun tempat ni agak horror skit
tapi sungai ni mmg best la
cuma sayangnya xterjaga langsung
ada 2/3 pondok untuk piknik
toilet, changing room, dewan semua ada
tp xde terjaga langsung
sorang pun xbrani masuk dlm toilet dia
tengok dari luar pun horror, kalo masuk dlm xtau la camne
kitorg pun xlama kat situ
maklumlah basic facility xde, kang apa2 hal susah plak kan

tp masa kitorg nak blk, ramai pulak org dtg
kalo masa pagi ada dlm 2/3 bijik kete je, dlm kul 2 je dah ada 10 bijik kete dtg
tp still xcrowded pasal sungai ni landai
so, diorg leh parking sepanjang sungai tu je



penat menaip.. kite layan gambar dulu ek...











just nak compare antara dua tempat ni

kalumpang
masuk kena byr rm10
basic facilities sume ada, in fact kebersihan begitu terjaga
sungai yg agak dalam, air pun deras, xsesuai utk kanak2..that's y kitorg suka lepak kat swimming pool je
dekat compared to sg bill
biasanya weekend org ramai giler, esp bila ada budak2 sekolah, paling kurang 2/3 bijik bas

sg bill
masuk free, cuma kena bayar tol lebih skit
basic facilities xde, tu yg problem tu
sungai agak landai, tp byk batu.. so kena cari tempat yg berpasir skit untuk kanak2..
kalo dtg awal, conpom sungai tu korang yg punya pasal biasanya petang baru ramai org


*satu persamaan antara dua tempat ni, ziyad suka giler mandi kat dua2 tempat ni, siap xnak naik lagi
**lain2 gambar piknik akan bersambung ni next entry, ni baru intro..



love each other deeply....

go green, think green, we are a green family

by chekna on Monday, May 17, 2010


ni bukan entry pasal kempen menghijaukan bumi
cuma entry yg penuh kehijauan
we love green.....

desktopku yg berserabut


yes...
finally, we received the photoshoot album with cd
suka sangat
thanks again to ayda & linda from beautkids

view here


or here

love each other deeply....

kempen derma darah - K3G - WIEF

by chekna on Thursday, May 13, 2010

hari ni kat lobi ofis
ada kempen derma darah & pemeriksaan kesihatan
anjuran tnb
ingat nak pegi tengok jap lagi
awal2 td my boss pegi, check2 xbleh derma
pasalnya dia ada amik ubat for her tiroid
few of my colleagues pun xlepas  
me?? xpegi pun lagi
td diorg kata ramai sgt
mybe  lepas lunch kang singgah le jap
tp tengok je la kot
pasalnya xqualified pun nak derma darah
nak berbakti pun susah kan?? hahaha...
dulu masa study pernah le nak try derma
masa tu  berat cukup2 je
tp bila check darah, xlepas
xcukup iron & pe tah 


petang ni plak, kena g pwtc
nak kena set up booth for K3G esok
esok pagi sampai ahad, kitorg akan berkampung di pwtc
tp i involve for 2 days je
hari lain tu turn org lain pulak

pas tu next week, tuesday to thursday plak
ada WIEF kat KLCC
our company involve, tp luckily i xkena
HOD je yg kena pegi

the following week plak, ada karnival sukan
xjoin pun, malas nak g
kat penang plak tu
cuti lepak kat rumah lagi best
ni nak pindah, packing ape pun blom lagi ni
aduhh.... pening...pening....
anyway, tu je la kot bebelan hari ni
nanti esok2 bebel lagi....

love each other deeply....

Go Go Green Cutest Baby Contest by Mama_Aqish

by chekna on


green contest ni diorganizekan dengan jayanya oleh mama aqish @ anje

dengan sokongan padu para sponsor iaitu


&




since nama contest pun Go Go Green Cutest Baby Contest 
harus la bertemakan green colour kan

n gambar untuk contest kali plak adalah







nama budak tomei yg berbaju light green di atas adalah
Ziyad Aiman
berumur 1th 11bln
DOB 5 June 2008

blog mama aqish @ anje ni telah difollow since last year
masa tu anje ada organize satu contest 
so since then, i telah berjaya memfolow blog ni
walopun nak katakan tegar, tidak la kot
pasal kadang2 je comment
hehehe.. selalunya silent reader je
sori la anje ek...

honestly, i can say that anje ni sememangnya blogger yg tegar
pasal selalu update
& bg info yg very informative untuk semua
eg: pasal ea, epf withrawal, taska, gossip, shoping etc
that's y la kot kat account nuffnang dia berkepuk2 naik

actually, anje n i ni byk persamaan
sama2 muda (hehehe... walopun sebenarnya i tua dr anje, tp berjiwa muda ape??)
sama2 ada anak sorang yang tomei lote..
sama2 keje dlm bidang yg sama (hr)
tu je la kot.. ingatkan banyak td, rupanya 3 je..??

anyway, to those people out there
yg rasa2 cam xbraper tegar cam i ni
bleh la join contest ni
info click here



ps: anje, lulus x nih??

love each other deeply....

lensaMama Cutest Baby in Red Contest

by chekna on Wednesday, May 12, 2010


kali ni, mama join contest

organized by lensamama

sponsored by


&




gambar yg dipertaruhkan adalah





name: Ziyad Aiman
DOB: 5 June 2008


interested to join???

click here

love each other deeply....

2 weekend yang penat

by chekna on Tuesday, May 11, 2010

rasa macam banyak nak update
tp memandangkan mode M yg melanda ni
nak menaip pun berat je rasanya
sehari-dua ni dok menerjah blog sana sini
masing2 dok cite pasal 1SK Family day
memandangkan hari tu hubby lupa nak bawak camera
memandangkan akak ni jadi cam biskut jap ada kejap xada masa event aritu
so, baca je lah entry diorg ni


whatever it is, bravo to lyna
hopefully bizness u success hendaknya
thanks jugak coz bg peluang kat i yg tetiba je terasa nak join event ni
walopun terasa sedikit malu & segan coz i ni xglamer
tetiba join diorg yg glamer2 ni
rasa cam kecik sangat
(padahal mmg i kecik pun...hahaha...)
anyway, esok2 ada event lagi, bleh la join lagi...

since last weekend full
ingatkan this week boleh le bersenang-lenang
bermalas-malasan
bertidur-tiduran
hmmm... dlm mimpi je
this week kena join event lagi

 

aduhhh....confirm ramai orang punya
nasib baik kena duty hari jumaat & sabtu je
ahad org lain punya turn plak
nasib baik ramai nak join
kalo x, haru gak le
HR kitorg ni ada 3/4 kerat je
xkan 3 hari fair, 3 hari kena jaga booth
confirm pengsan nnti...


dalam mode M pun panjang jugak entry ni akhirnya
konon2 nak letak sepatah dua kata je
hehehehehe.........

gambar kat bawah ni xde kena mengena dengan cerita di atas
saje je nak interprem



syoknya la kalo dpt tido aman damai camni
xde pening2 kepala
bangun tido pikir nak main je..

love each other deeply....