The Freedom to Play

by chekna on Tuesday, March 30, 2010










Although there will be times when you 'organize' your child's play,

most play should be spontaneous and unstructured by the parent.

When toddlers have the freedom to do their own 'research'

and the freedom to move at their own speed, they learn the most.

Follow your toddler's lead.

If he is acting whiny and bored, get his started on a different activity.

source


above all..love each other deeply....

ziyad vs lion..sape lagi cute???

by chekna on Monday, March 29, 2010










ok mama, ziyad nak g school..


above all..love each other deeply....

permainan dolu-dolu...

by chekna on Saturday, March 27, 2010


satu petang
nampak budak2 main kat padang depan umah
ingatkan main apa, cam riuh je bunyi
tengok2 diorg main ni
rasa cam familiar je....

memula dirikan selipar
cam tower tu
3 bijik slipar diperlukan ye..



pastu sorang kena baling smpai tower tu jatuh
pastu apa lagi
lari laaa......................

team yg baling tower tu sampai jatuh
kena lari sampai team yg satu lagi
dapat kejar diorg n kenakan selipar tu kat badan diorg


ye.. ke?? cam ingat2 lupa plak
lebih kurang camtu la


hmmmm... teringat masa zaman sekolah rendah
ni antara aktiviti yg agak popular jugak la
dikalangan budak2 kampung
so, bila nampak budak2 ni main
xsangka plak budak2 sekarang ni main lagi benda alah ni
kat ss19 subang jaya lagi
kiranya blom lupus lagi la permainan ni


antara permainan yg agak femes masa zaman kecik2 dulu

outdoor:
*polis sentri
*pukul braper datuk harimau
*galah panjang
*getah
*guli


indoor:
*batu seremban
*congkak
*snap/happy family
*tudung botol
*anak patung kertas (yg bleh tukar2 baju tu..)

rasa cam byk lagi, tp ni je yg ingat...


above all..love each other deeply....

anakku pandai menari

by chekna on Friday, March 26, 2010



barney punya pasal
semua benda nak langgar
overxcited sangat

above all..love each other deeply....

lelaki vs wanita

by chekna on Thursday, March 25, 2010


Bila gambar keluarga terletak di atas meja lelaki,
Ah.. bagusnya laki nih, orang yang bertanggungjawab.
Bila gambar keluarga terletak di atas meja wanita,
Emm.. perempuan nih mesti jenis yang pentingkan keluarga sebelum kerjayanya.

Bila meja lelaki bersepah-sepah,
Dia nih memang rajin bekerja dan merupakan orang yang sibuk.
Bila meja wanita bersepah-sepah,
Pompuan nih memang jenis tak tau kebersihan dan keadaanya memang tunggang-langgang.

Bila lelaki yang sedang bercakap dengan rakan sepejabatnya,
Mesti dia tu tengah berbincang mengenai perjanjian dengan syarikat ABC.
Bila wanita yang sedang bercakap dengan rakan sepejabatnya,
Mesti dia tu tengah mengumpat dan bergossip.

Bila lelaki tidak berada di mejanya,
Mesti dia tu tengah pergi meeting,
Bila wanita tidak berada di mejanya,
Mesti dia berada kat dalam tandas tengah bersolek.

Bila lelaki tidak berada di dalam pejabatnya,
Mesti dia pergi berjumpa dengan customer dan clientnya.
Bila wanita tidak berada di dalam pejabatnya,
Mesti dia pergi keluar bershopping.

Bila lelaki makan tengah hari bersama BOSS,
Nampaknya dia mungkin akan dapat naik pangkat nanti.
Bila wanita makan tengah hari bersama BOSS,
Nampaknya dia mempunyai hubungan sulit dengan BOSS.

Bila BOSS mengkritik lelaki,
Selepas ini dia mesti akan berusaha meningkatkan pencapaiannya.
Bila BOSS mengkritik wanita,
Selepas ini mesti dia merajuk.

Bila BOSS bersikap tidak adil kepada lelaki,
Adakah dia marah?
Bila BOSS bersikap tidak adil kepada wanita,
Adakah dia menangis?

Bila lelaki akan berkahwin,
Dia akan lebih bertanggungjawab dan matang selepas ini.
Bila wanita akan berkahwin,
Dia akan mengandung, beranak dan akhirnya dapat cuti panjang.

Bila lelaki mempunyai anak,
Nampaknya dia memerlukan bonus atau kenaikan pangkat.
Bila wanita mempunyai anak,
Nampaknya dia akan membebankan wang company dengan faedah cuti bersalinnya.

Bila lelaki keluar untuk urusan perniagaan,
Bagus juga dia keluar kerana ia bagus untuk membina kerjayanya.
Bila wanita keluar untuk urusan perniagaan,
Apa yang lelaki dia akan berkata kelak?

Bila lelaki berhenti kerja kerana mendapat pekerjaan baru,
Nampaknya dia mengenali yang mana satu memberikan kelebihan kepadanya.
Bila wanita berhenti kerja kerana mendapatkan pekerjaan baru,
Wanita memang tak boleh diharapkan lansung dan tidak tetap pendirian

Moral: Tak baik buruk sangka kat orang pompuan...

above all..love each other deeply....

John Master & Schwarzenbach Sale

by chekna on Wednesday, March 24, 2010


kepada kaum bapa, sila serbu ramai2 ye..



kat mana???



above all..love each other deeply....

1st award ever........

by chekna on Tuesday, March 23, 2010

sebagai follower yg setia tanpa segan silu telah
mencilok award ni dari cik puan afidah yg cute itu..hehehe..

Here are the rules to accept the award :
1. Thank & link the person that gave you the award
thanks & dah link pun..

2. pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic
sape yg sudi ambik..silakan........jgn malu2..

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award
4. State 7 things about yourself.
ni yg payah skit ni...

***other than i'm a 3rd child of 5 siblings, actually i anak sulung mak
***pernah kena ekzos motor kat betis kanan masa standard 4/5, n parutnya still ada until to date
***walopun masa kecik2 dulu suka main parit/sungai tp sampai sekarang xpandai berenang
(yelah, main kat bhgn cetek je....)
***xpernah tengok teater seumur hidup walopun hari2 pegi balik keje lalu dpn istana budaya
***suka makan roti/biskut cicah ngan air kopi/milo
***xsuka tido dlam kereta@kenderaan bergerak xcept kalo dah penat sgt
***bila tengok tv, suka tengok cerita bercorak investigation cam CSI, Criminal Minds, NCIS etc..
***xsuka dengar radio kuat2, walopun tgh drive..rasa cam pening kepala..
ehhh.........terlebih sudah...

above all..love each other deeply....

Happy Birthday my dear..

by chekna on


to my dear sister


****
**
**
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

the birthday girl


above all..love each other deeply....

apalah nasibmu...

by chekna on Monday, March 22, 2010


pagi tadi, masuk pantry d ofis
konon2 nak bancuh air neslo
cicah ngan roti Butterscotch
wallah...sedapnya...
tengok kat atas meja
terus stop sekejap niat nak buat air
terpampang kat muka depan BH muka comel ni
apalah nasibmu wahai anak
walaupun dibuang darah dagingmu sendiri
namun kau masih kuat untuk hidup dibumi tuhan ini
semoga dirimu tabah
dalam menghadapi hari2 yang mendatang




p/s: bosan dengan cerita keruntuhan moral/akhlak manusia zaman sekarang


above all..love each other deeply....

hilang sudah tempat bergantung

by chekna on Friday, March 19, 2010

pagi smlm, my younger sister come over to my house from shah alam
saje singgah since my mother ada kat umah
tengok kat rumah sebelah ada ramai sgt org
dia pun pegi la sibuk2 tanya
rupa2nya my left neighbour (the husband) accident awal pagi
dan khabarnya meninggal dunia

lepas dpt tahu berita tu, call hubby bgtau
actually kitorg cam percaya xpercaya
betul ke dia yg mati accident tu??
ke adik bradik dia yg mati??
1001 macam soalan
coz dpt tau pun dari org lain
yg xduduk situ & xkenal org tu
yg di tanya tu pun tah sape2 org yg dtg melawat
takut miscommunication ke ape ke

hubby bgtau dia xdpt nak balik sekejap coz bz kat ofis
so, kitorg decide nak singgah umah dia petang nnti
sepanjang hari di ofis, dok teringat je pasal tu
actually, the moment my sister bgtau yg Ragu (nama my neighbour) meninggal
i dok terbayang2 Lila (his wife) and their 3 little angles
the oldest lebih kurang kurang standard 2 (kot..xsure) and the youngest is 3yrs old
xleh nak bayangkan diorg kehilangan the only man in the house

balik rumah petang tu, terpaksa la parking jauh skit
tengok kat dpn rumah ada van mayat
sementara tunggu hubby balik
dok sembang2 le ngan jiran selang 2/3 rumah
mmg Ragu accident dan meninggal pagi tu jugak
sebak sekejap bila nampak Lila di pimpin masuk
& dengar dr dalam bunyi menangis meraung
family & saudara mara
bila dengar plak bunyi budak2 nangis, dan2 tu jugak bergenang air mata
org2 yg dok tunggu kat luar pun ada yg dah meleleh air mata

actually, mmg xpernah xperience Indian funeral ni
so, dok diam & tengok je la
bila dengar suasana dah agak tenang skit
& nampak Lila melangkah kluar rumah
pegi la jumpa dia sekejap
the moment she saw i walk to her
can feel as her eyes talk to me "Ragu is gone..."
i'm so speachless, xtau nak ckp apa
i hold her hand, pat her shoulder and hug her
"i'm so sorry for your lost..."
to her her cute little girl, "take care of ur mummy ya.." (what else i can say??)
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul

walaupun ramai yg keluar masuk untuk penghormatan terakhir
both hubby n I xbrani nak masuk tengok
bukan pe, risaukan ziyad je
dia dah le lemah semangat
cukupla jiran2 lain yg wakilkan
sampai ke tengah malam, xputus2 org datang melawat
dari Indian, Chinese, Melayu & other races jugak

dan pagi tadi, van keranda dah tunggu depan rumah
dengarnya nak diuruskan pagi ni
masih ramai lagi sahabat handai yg datang melawat



dan sehingga ke saat ini, masih terbayang2 lagi pandangan sayu Lila semalam....

above all..love each other deeply....

Extend Deadline to 31 Mar 2010

by chekna on Wednesday, March 17, 2010

punya la bersusah payah
bertungkus lumus
bersekang mata
(padahalnya sharp 5.30pm cabut balik.....)
nak siapkan ea form
n akhirnya berjaga gak siapkan
bukan stakat siap, distribute trus
by end of february lepas
tup2.. dpt extension deadline
ari ni baru dpt info plak tu
mau tak bengang bila baca


“In view of the fact that 2010 is the first year of the enforcement of subsection 83 (1A) of the Income Tax Act 1976, the Deputy Director General (Tax Operations) of the Inland Revenue agrees to extend the deadline for MEF members to disseminate the EA Form to their employees on or before 31 March 2010.


argggggggghhhhhhhhhhhh...
tension tul rasanya





above all..love each other deeply....

nak tukar ke x???

by chekna on Tuesday, March 16, 2010


ziyad start minum susu ni since masuk 1yr old
seblom tu minum Bebelac
walopun harga agak mahal
n ziyad pun boleh tahan laju gak minum susu ni
layan je la

walopun xdinafikan ziyad xdpt yg terbaik@breastmilk
asalkan ziyad dapat yg terbaik dikalangan susu formula
3/4 tin sebulan pun mama xkisah




and lately, ziyad agak slow skit minum susu
mybe coz dia dah banyak makan
banyak minum pun sama
minum vitagen@yoco@calciyum
kalo ikut ziyad 2/3 botol dia nak sehari
jenuh gak le nak control
xnak dia minum byk sgt

or mybe dia dah boring ngan susu skg ni
walopun mama slalu switch between honey@vanilla@original

so, i decided to try Mamil Gold
and so far
ziyad can accept
yak2 pun ok
xde sembelit@cirit birit
tp still dlm kuantiti yg agak kurang
for intro, mama bagi 5 oz je



so now, ziyad minum dua2 susu ni
alternately
mama pun pening nak stick to old one ke
nak switch trus
bila compare, mama tengok dua2 ok
pening@#$%&*


above all..love each other deeply....

lambaian kaabah

by chekna on Monday, March 15, 2010


since last week 8hb Mar 2010
bbsitter ziyad bercuti
cuti umrah bersama anak bujangnya
memandangkan cuti yg agak cukup2 makan je
terpaksa la import bbsitter baru dari kampung
so, dah seminggu la ziyad dok ngan tok
nasib baik tok pun ok je
in fact, tok sendiri yg volunteer
walopun ziyad mula2 agak malu2 kucing skit ngan tok
maklumlah, jarang jumpa
bila jumpa dah xingat
tp alhamdulillah, nampaknya ok
tp kesian kat tok la plak
maklumlah hero mama ni boleh tahan lasaknya
xreti dok diam langsung
ada je aktiviti luar darjah
insyallah, minggu ni bbsitter ziyad balik dari umrah
harap2 semuanya selamat hendaknya




above all..love each other deeply....

imam muda

by chekna on Sunday, March 14, 2010


patutla masa pegnen dulu
ada rasa cam sejuk2 je...
rupa2nya...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:




:

:


dan lagi...


semoga menjadi anak yg soleh.......amin..................


above all..love each other deeply....

2 days off

by chekna on Tuesday, March 09, 2010


bukanlah bercuti
tp telah dihantar mewakilkan my dpt to this program
Emergency Preparedness & Response Training

ni sume OHSAS 18001 Standards punya requirement la ni
we have to own our ERP Team
so, every dpt kena antar wakil
dr despatch ke clerk
manager pun xterkecuali
so berkumpul la kami ramai2 esok & lusa

tp ok gak, mana tau kot jadi apahal kat rumah
bleh la apply mana yg patut kan




aku seorg fire marshall???? cam xsesuai je????

above all..love each other deeply....

Contest Seiras Wajah Musim Kedua

by chekna on


tetiba rasa nak join contest ni..
saje nak memeriahkan majlis
jom join ramai2...




more info click sini ye..

ni gambar yg jd pilihan mama kali ni...





Nama ayah: Rosshahfazrin @ Atan
Nama anak: Ziyad Aiman @ Ziyad
DOB ayah: 27 Dec 1979
DOB anak: 5 Jun 2008

persamaan antara ayah n anak ni???
hmm... ramai yg ckp ziyad cam muka ayah..mybe dari
segi kebulatan & kemontokan wajah kot...
bg mama bila ziyad senyum, mmg cam ayah
xcaye?? tengok gambar atas tu..kan sama tu..

hmmm...lagi... 2beranak ni kalo tido mesti ada bantal peluk
tua2 ayah tu pun, mesti tido peluk bantal
nampak je macho, tp xde bantal peluk confirm susah nak tido punya
ziyad pun sama gak le..

lagi..ayah kan skg ni giler main golf..ziyad pun cam dah terikut2 jgk
walopun ayah xpernah bawak ziyad, tp bila ayah bukak channel golf
ziyad bleh dok tengok diorg pukul bola tu, n bila bola masuk lubang je
confirm dia tepuk tangan
pastu dia pun sibuk la hayun sana sini kayu golf mainan dia
nmpaknya mama pun kena belajar pasal golf la jugak pas ni

hmm.. tu je la kot persamaan yg mama terpikir buat masa sekarang
rasanya dah menepati syarat2 contest
yang lain2 tu, kite serahkan kepada yang pakar @ juri


above all..love each other deeply....

selamat tinggal....

by chekna on Monday, March 08, 2010

akhirnya ziyad berjaya dipisahkan dari pacifier kesayangannya
kejamkah mama?
untuk kebaikan anak kesayangan mama jugak kan
dulu mama xrisau sgt
coz ziyad on & off je ngan pacifier ni
cari time nak tido je
tp sejak dua menjak ni, bila dpt pacifier
xlepas langsung dari mulut
risau plak
ziyad pun dah makin besar
since then, mulalah misi menyorok pacifier
nasib baik ziyad pun xbyk sangat ragam
senang je nak stop
dengan syarat, jgn bagi dia jumpa
n jangan sebut
walopun anak mama ni berat mulut nak bercakap
tp segala benda yg mama/ayah cakap
dia paham

ada gaya cam model ke?? model pacifier & bantal busyuk.... hehehe...

above all..love each other deeply....

mirror..mirror on the wall....

by chekna on Sunday, March 07, 2010

bila ziyad dpt posing depan cermin
layan................





above all..love each other deeply....

me & contact lenses

by chekna on Friday, March 05, 2010


started using the contact lenses since yr 2000 (if i'm not mistaken)
reason y? pasal rasa muka nampak cam tua bila pakai spek
another reason, susah nak dpt spek yg sesuai dgn muka
additional reason, bila spek xsesuai ngan muka, nnti pakai tudung xelok
another supporting reason, for comfortability la of course..


since then, have used several types of lenses
walopun cuma pakai ke ofis sahaja
tah le, rasa cam xbest je gi keje pakai spek.. hehehe...
and so far, this is what i'm comfortable with



and this

reason?

1. economy.. the price is very affordable

2. senang nak dpt, kat mana2 optometrist confirm ada punya

3. comfortable.. selesa & senang dipakai



Important Contact Lens Care Tips

  • Follow recommended wearing schedule.
  • Do not substitute sterile saline solutions for multi-purpose solutions.
  • Rub and rinse your contact lenses as directed by your eye care professional.
  • Do not “top-off” the solutions in your case. Always discard all of the leftover contact lens solution after each use. Never reuse any lens solution.
  • Clean, rinse and air-dry your lens case each time lenses are removed.
  • Do not expose your contact lenses to any water: tap, bottled, distilled, lake or ocean water.
  • Contact your eye care professional if you experience any symptoms of eye irritation or infection.


above all..love each other deeply....

welcome aboard... Qaisarah Zalikha

by chekna on Thursday, March 04, 2010


to Amri (my cousin) & wife
congratulations!!
this cute little girl was born on 27 Feb 2010
kat hospital ampang

sempat jugak la melawat last saturday
tp mama sorg je bleh tengok
coz, ziyad xleh naik wad
so ayah kena bawak ziyad jalan2 kat lobi
mama je yg g tengok baby


Qaisarah Zalika
1 day old


so cute kan!!
teringat masa baru bersalinkan ziyad dulu
tengok muka diorg ni pun lebih kurang je kan..


ziyad aiman
1 day old


note: suka sgt cium baby...best kan bau dia..

above all..love each other deeply....