My 16-month-old: Week 4

by chekna on Friday, October 30, 2009

excerpt from BabyCentre's My Baby This Week


Toddlers live large, play hard, and love big (setuju sangat2.. memang terserlah kebenarannya.. ziyad teramat la suka main. pagi petang siang malam..nak main je...bis tu nak buat pe lagi ye dak!!)

When they get upset, they can start acting irrationally, just like adults do (setuju jugak, sejak 2 menjak ni bukan main pandai lagi tunjuk perangai, bila kena sound je, muncung memanjang, siap syebek2 ala2 tunjuk sedih gitu..)

And they often use emotional outbursts to clear out the bad feelings — which may feel good to them but isn't always easy for you (ye la, esp bila dia dpt main benda yg mmg mama/ayah xbagi dia main cam bedak ke, hp, hanger etc..confirm bila kitorg amik je dari tangan dia, dan2 tu jugak dia menangis meraung, siap lari masuk bilik xpun lari kat sofa, sembam2 muka kat situ. Baru2 ni pulak lagi advance siap menangis smpi melutut2, hentak2 kaki...courious gak dari mana tah dia belajar tunjuk perasaan camtu) .



Before losing your cool, remember that your child's lack of self-control is normal and that he'll eventually learn what's socially acceptable by the way you and others react to his antics. (walopun dlm hati rasa cam &*^#*?@ jugak la... tp sabar2..nasib baik budak kecik...) Try to respond calmly and enforce the limits you've set so things don't escalate. (kalo dulu mama/ayah akan try bg dia calm, cam peluk dia, bg mainan ke.. tp since dia dah byk sgt akal skg ni, kitorg pakai tektik lain pulak, kitorg tau dia mmg antu iklan tv, so bukak je la tv, cari channel yg ada iklan, esp his fave iklan. kalo dpt time Indahnya Iman kat Astro lagi heaven.. trus diam punya...)





bila dpt tgk his fave show, dah xheran kiri kanan...

>> This Week: Coping with outbursts, and learning "the magic words" (hmm.. nak kena belajar ni..)

best employee of the year??

by chekna on Wednesday, October 28, 2009

harap2 xde la jabatan buruh dtg tangkap coz employ budak bawah umur ni...... tengok tu bukan main khusyuk lagi tu bila dah dpt pc. dah xtengok kiri kanan sume.. hmmm.. tp tang baju tu apsal xikut company's dress code..so camne?? yg ni kena salahkan ayah, dia igt dia panas kat luar sana, bila masuk ofis ni sama panas gak le..nasib baik ada baju spare. masa kejadian ni, bbsitter blk kg, so pg ayah jaga ziyad, mama keje..petang turn mama plak coz ayah ada dinner. kebetulan hari tu jumaat, sementara ayah gi solat, mama bawak ziyad lepak kat ofis.

hm..ada potensi jadi pakar it nnti ni...

buat pe tu???

by chekna on Monday, October 26, 2009

anak mama buat pe tu...????
********************
**********************
***************
oh... baca buku rupanya....
rajin nye la anak bujang mama ni.. dah le comei, ensem, rajin plak tu..


ziyad tgh survey harga diapers & susu, senang nak budget nnti...

Ziyad mmg pantang jumpa kertas. Kalo dulu, siap kipas2, nak masuk mulut lg. Kalo xtgk, alamatnya mmg dh selamat masuk dlm perut la. Since dah bijak pandai skit ni, kalo dpt buku ke, paper ke, bukan main dia selak2 lg. Pastu jari telunjuk dia panjang je dok tunjuk macam2 kat paper tu. Nak cerita la tu pe yg dia tgk kat paper tu..walopun seperti biasa xde sorang pun translater yg berjaya menterjemah bahasa percakapan dia.. Harap2 minat ziyad pada buku bukan setakat nak makan, gigit, kipas n mengoyak kertas sahaja, tetapi pada isi kandungannya suatu hari nanti...hopefully by 4yrs old dia dah boleh membaca.. go go chaiyok..!!

anak ayah????

by chekna on Sunday, October 25, 2009

Mama selalu tanya, ziyad anak ayah ke anak mama? Selalunya jawapan yg ziyad bg skit pun mama xpaham (maklumla anak mama ni bila berckp ntah dlm bahasa uganda ke jepun ke..hahaha...). Kalo ikutkan ayah garang skit, yela kalo ayah tinggi suara skit mula la dia buat muka, muncung je, merajuk la tu. Biasa bila mama marah, ziyad xambil pot pun, mentang2la mama xloud cam ayah. Garang2 ayah pun, ziyad pantang tgk ayah pakai elok skit, mengekor je kat blakang ayah. Nak ikut ayah la tu, tau2 je ayah nak keluar. Biasanya mmg ayah pun yg selalu tidokan ziyad malam2 compare to mama. Yela, mana mama nak clearkan dapur sume, iron baju keje lg. Lgpun mama admit mmg ayah lg teror tidokan ziyad, esp bila ziyad dh xnak tido mlm dlm buai. Tp selalunya ziyad dok golek 360 ' lg, ayah dh zzzzzzzzzz... dulu.. biasanya bila kitorg dok rileks2 tgk tv tu ziyad mmg lagi suka melepak kat ayah, maklumlah ayah kan tilam dunlopillo.. cam mama ni, ziyad dok atas riba mama pun dah rasa nak patah tulang belakang...dapat pulak ziyad skg ni bukan main lagi membesar sebagai johan...bila time main berkepit je la ngan ayah, bila nak tukar pampers-mandi-yak2-susu...baru la cari mama ye...hmm.. xkisahlah, whatever it is ziyad kan anak ayah & mama...


ziyad urut ayah yg sakit pale..

SENYUMAN CERIA SI COMEL CONTEST

by chekna on Friday, October 23, 2009

This is the 2nd time menceburkan diri dlm contest-mengontest ni, cam best le pulak. Xkisah le kalah ke menang ke, xcuba xtau kan...btw contest ni dianjurkan oleh SMILEYKIDZ dan hadiahnya teramatlah kebaboooooommmmmmmmmm gitu...

Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50

wah........syoknye.. la kalo menang........

Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1 day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?
  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda - done
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini - done
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda - done
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai. - done
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya. - done
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ . AMARAN: no link back will be disqualified - done
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini. - done
  • Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:

Syarat2 Penyertaan ?

  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
  • Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
    Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
  • Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
  • SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
  • SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
  • Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

hmmm... pening gak le nak pilih gambar mana yg nak dipertaruhkan, rasa cam nak letak sume gambar je..jgn jadi tamak haloba ye...at last setelah di belek2, di pikir2, di tonggang terbalik, yg jadi pilihan adalah seperti di bawah ye...





nama si comel yg ceria ni adalah Ziyad Aiman
umurnya adalah 1thn 4 bulan

raya lagi ke?

by chekna on

sepatutnya potluck raya ni nak buat last week, atas faktor2 keselamatan dan kesejahteraan bersama, ia ditunda pada hari isnin lepas, 30 syawal. nasib baik sempat, kalo x jadi potluck deepavali la pulak... compare to previous year tahun ni makanan adalah lebih meriah dengan pelbagai menu yg wallaaaahhhhhhhhhh....... siap lunch sume xyah gi turun foodcourt.... org yg rajin cam aku cam biasala, contribute duit sahaja, coz dah ramai sgt yg nak contribute makanan. ye la, xkan 40 org join, 40 jenis makanan kat table tu...... harus la kembung perut masing kan... hahhaha.. alasan... tp tahun ni mmg menu dia meriah, siap ada beriani + kambing, sate, nasi lemak, spaghetti, pasta, nasi impit, lontong, sambal udang, rendang (4/5 jenis rendang ada.....) dan segala macam jenis makanan lagi, baik makanan melayu + barat dari main course sampai la ke dessert, complete set....meriah sungguh...

Boy or Girl???

by chekna on Thursday, October 15, 2009

Since newborn lagi, 1 of the most favourite question is, baby boy ke girl?? Kalo dulu, masa baby ok la kot tanya soklan camtu.... Last week masa kitorg gi jalan2 cari makan kat Shah Alam, ada plak salesgirl tu tanya, boy ke girl kak? Kitorg sengih2 je reply.. ada cam girl ke? Actually, rasa cam pelik gak, tang mana yang cam girl tu.. obviously, mama always dress him up with t-shirt with jeans/shorts cam baby boy lain jugak. nak kata rambut, ala rambut ziyad yg seciput tu rasanya xde la sampai nampak cam pompuan pun kan.. hmmm..whatever la org nak kata pe, yg penting anak mama ni membesar bagai johan...kan3x..
Hmm.. cam ada skit2 iras Claudia Schiffer, xpun cam Penelope Cruz pun ada kot.......hehehhe...


***************************************************************************************


Ziyad - 8 months old
video

video
Ziyad - 9 months old

Future Football Star???

by chekna on Wednesday, October 14, 2009

B4 that, kena la isi minyak dulu kan..


Align Center
Dah ada tenaga baru boleh tunjuk skill kan...


tu je.... ada lagi..



Antara aksi2 menarik si cilik di padang...


video

Parenting tips

by chekna on Tuesday, October 13, 2009

*read the article from The Sun

HERE are some useful pointers for first-time mothers as well as mothers with a new addition to the family.

» Keeping cool
On hot days, it is difficult to sleep – even for adults. Ensure that the baby is not too hot by choosing appropriate clothes and checking on the baby from time to time to make sure he/she is comfortable.

» Your rules matter
Don’t let anyone else tell you what to do when it comes to your family’s sleeping arrangements. What works for one person will not work for others, so set your own rules and don’t rely on others.

» Don’t over-react
Experts say that babies’ pain thresholds actually develop as a result of their parents’ reaction to falls, cuts and other bumps. To help your child deal with pain as they get older, don’t smother them with sympathy they don’t need.

» Cries for help
Parents should never ignore their babies’ cries at night that sound different to their normal crying pattern. High-pitched, continuous cries and low groaning sounds can often indicate signs of pain and discomfort and should not be ignored.

» Soothing massage
Often, babies will cry when they have some gastric discomfort. If it is indigestion or wind, it can be helped by a gentle abdomen massage. Use gentle strokes from their right hip, up to the ribcage and back down to the left hip. You can also use calming oils like lavender or chamomile to boost relaxation.

» Teething pain
If your baby is crying because of teething pain, try letting him/her chew on something cold (like a teething ring), which will ease the pain and swelling. Otherwise, you can try teething gel.

» Swaddle comfort
Many babies respond well to being swaddled when they are very young. Wrap a blanket firmly but not too tightly around them, holding arms and legs secure. Some babies fight to free themselves, so a half-swaddle, leaving the arms free, often works for them.

Si Comel Berbaju Raya Contest

by chekna on Friday, October 09, 2009

First time nak masuk contest ni... huahuahua.. saje cuba nasib kan..
Contest ni anjuran BabyIbu.

Cara Penyertaan
Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls)
*Pertandingan dibahagikan kepada dua fasa:
*Fasa 1: 23 September 2009 – 15 Oktober 2009 - Semua peserta submit gambar Si Comel Berbaju Raya.
*Fasa 2: 16 Oktober 2009 – 31 Oktober 2009 - Top Ten akan dipilih. Pemenang akan dipilih berdasarkan undian.


Syarat2 Penyertaan :-
*Jadi Follower BabyIbu dan add BabyIbu dalam bloglist anda --- done
*Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini ---done
*Membuat entri mengenai contest ini diblog anda ---done
*Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) ---done
*Sila nyatakan nama si comel dan umurnya ---done
*Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified) ---done
*Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. ---done

P/s: Jutaan terima kasih kepada sponsors kita..Gin & Jacqie, eoe Online, leanalittleshop, Sherry, TH, Mia dan Niko..

so, here's the pic...


Nama: Ziyad Aiman
Umur: 1 tahun 4 bulan
Gambar ni di ambil pada hari raya ke3, masa kitorg blk beraya di rumah MIL di Ipoh.

Boost in self-esteem - Give your children real praise and they will have enough confidence to succeed in life

by chekna on Wednesday, October 07, 2009

Happen to read this article from Rachel Goodchild

WE hear a lot about how our children need to have good self-esteem to do well and become resilient. But so often, what we think might work to help create this just isn’t doing the job.

We can be in the cycle of praising our children, thinking it will make a difference to them, but it’s just hitting the surface and having no real impact at all.

So how do you praise your children effectively?

Here are some simple guidelines.

» Say like you mean it. It sounds simple, but we often focus on trying to puff our children up without actually working out if it actually sounds like we mean it. It doesn’t mean you need to sound negative instead, but use praise on your child when you really feel it.

» Use ‘I’ in the praise. Make it about how you feel about your child. So instead of saying: "You did a great drawing there", say: "I really like your drawing." It means more as it’s more personal, and it’s a direct exhortation.

» Make it specific. "Good boy" is not nearly as effective as "I love the way you are sitting at the table." Let them know the behaviour you like, and let them know you’ve noticed and they are more likely to do it again, and again.

» Say it face to face. It’s no use calling out praise absentmindedly over a computer screen. Stop what you are doing, slow down, look them straight in the eye and talk calmly and clearly.
Children are often more taken with actual interaction and attention than the words. It means they know you mean what you say and you’ve taken time away from whatever you were busy with to say it. Children understand parents are busy. That’s why they know from an early age that undivided attention from an adult is one of life’s biggest treats.

» Be happy about it. Children read our tone and our body language instinctively. Smile, and look pleased as you say it. Make sure your tone is light and friendly. A hard or harsh tone can scare them away from taking it in.

» Add a pat, hug and kiss. Children love physical touch. Cement your praise with physical touch. It helps the words go in, and it gives children the message you are serious.

» Do it again. When you’ve done it once, it’s good to do it again. Look out for the behaviours you love, slow down and acknowledge them. Not only will they love you for it, but you’ll love the changes it brings in them.

If your children don’t have a lot to praise them for, then it’s going to be tricky to start. However, praise is far more effective as a behaviour management tool than criticism or scoldings. It teaches our children what they should be doing, instead of telling them what they shouldn’t do.

Children often don’t know the alternative to negative behaviours until we help identify them for them. They will naturally do what they feel will get them the most attention from us, never mind if it’s behaving badly.

It comes down to your preference in the end.

How do you want your children to get their time from you – from cross words, scoldings and telling off or moments of love, smiles and praise, and plenty of hugs.

That’s a simple one for me!