Dugaan Aidiladha I

by chekna on Tuesday, December 01, 2009



dah le course abis lambat, jalan jem, bila dah nak smpai umah nampak mr hubby dukung ziyad depan umah.. apsal la magrib2 ni dok luar?? biasa dia yg sibuk suruh masuk rumah bila magrib.

parking kete je, hubby bgtau "rumah kite kena pecah".




aku macam blur2, dok pikir camne bleh pecah? masuk kot mana?
pe yg hilang? macam2 soalan kuar dlm pale hotak aku ni.
bila aku tanya hubby, dia kata "g masuk umah dulu tengok pe yang hilang,
pasni kena trus g report polis.."

masuk umah je, rasa terkejut ada, nak nangis ada, nak menjerit meraung pun ada..



tp end up..xtau apa nak tengok & xtau apa yg nak dicari. pikir punya pikir, belek punya belek, cari punya cari.. at last confirm dah apa yg hilang. rantai tangan & 2 pasang subang.
pastu duit tabung pun lesap.
cash lain mmg xsimpan kat umah.
nasib baik laptop xilang, punya cantik kitorg sorok dari ziyad, ngan pencuri2 skali xjumpa...hehehe...

yg tensionnya bila tengok umah yg macam tongkang pecah...
aduh, penat tu nak kemas. yg pencuri2 ni pun satu, nak curi, curi jelah,
jgn le buat semak rumah org..tension tul..mau esok xbalik raya ni..




syok betul diorg berkenduri kat dlm bilik kitorg ni..



buku2 + baju + dokumen2 + misc
segala barang2 dlm drawer, bawah katil abis kena punggah
sakit ati je tgk

pencuri tu masuk ikut bumbung umah, pastu masuk umah kot siling.
jiran sebelah menyebelah mmg xdengar apa2, yelah pintu/tingkap semua tutup.

pas dah rasa cam confirm brg2 yg hilang, kitorg pun g le buat report polis.
polis dtg rumah, amik gambar & capjari semua...
baru kitorg bergerak ke shah alam cari tempat tidur. rasa penat sangat kehulur-kehilir.
dah check in kat De Palma In, baru la pikir nak makan, mandi n tidur.

Esoknya, pas breakfast trus check out. antar ziyad dulu kat bbsitter, baru blk umah.
pening tengok umah serabut camtu, nak kemas pun xtau nak start dr mana.
nak xnak, slow2 la kemas skit2.. sort balik buku2 n dokumen2.
bedsheet n comforter antar dobi je. xlarat nak basuh semua dgn kain baju lagi.
kain baju hubby n ziyad dia xusik, kain baju aku la yg teruk kena.
siap punggah keluar dr almari, igt ada cash/brg kemas kot..
dlm kol 3 setel sume, tinggal nak basuh kain je.
punya la penat rasanya..



pastu tuan rumah datang, panggil org betulkan atap rumah,
baru la siap2 nak balik kampong.
memula ingat malas nak balik bila dah jadi camni,
tp xsyok le plak bila pikir nak raya kat sini.
lgpun rumah cam dah ok, balik je la.
siap bawak kain baju nak mendobi kat kg nnti.


pas magrib baru bertolak kitorg balik kg.

mmg dah agak dah..baru masuk je highway subang,
jem gilerrrrrrrrrrrrrr la... tension tul......
raya punya pasal redah je la.

2b continued....
(dah macam nur kasih le plak..bersambung2)

1 blaze of sunshine:

sheila said...

ala sian ko..

org yg mencuri tu x cukup duitlah tu nak beli daging tuk raya