rindu-rinduan jadi kenangan

by chekna on Friday, August 27, 2010

tajuk je jiwang
ceritanya x jiwang mana pun
hehehehe..........

dah sebulan kami berpindah ke rumah baru
sedikit sebanyak rasa rindu jugak suasana kat rumah lama
rumah yg dlm kejiranan yg sangat sibuk
yg depan rumah selalu org dok parking ikut suka hati
yg ramai org/budak2 sekolah dok lalu lalang
rindu ngan kedai makan depan rumah yg xbest sgt pun masakannya
rindu jugak tengok budak2 yg main bola kat padang depan rumah
rindu lepak kat kedai syed yg roti canai dia best skali
paling rindu skali kat yg satu ni
sori sangat xdpt bawak pindah skali
tah apalah untung nasib dia skg ni

rindu ngan aksi manjanya
rindu ngan suara nyaringnya
rindu ngan aksi gaduh pun ye jugak



kami panggil mamat ni putih
psal bulu dia kaler putih
walopun nampak cam kelabu je sebenarnya
giler gaduh dia ni sebenarnya





si ziyad sibuk nak ngusik putih

putih ni kami xbela pun sebenarnya
masa mula2 pindah dulu
dia rajin sgt tido kat rumah kitorg
tido kat atas rak kasut kat porch
hari2 tido situ
pastu kami pun start le bagi dia makan
memandangkan dapur kami kat depan rumah je
(kedai makan bawah pokok tu..)
kami pun bg dia makan friskies
kadang miaw2 la, purina la, whiskas la
high maintenance gak dia ni
walopun kalo tengok bulu dia tu mmg nampak cam bertahun x mandi

so, dia pun buatla rumah kami ni cam rumah dia sendiri
yg bestnya asal kami balik keje dia
mesti dia tercongok kat depan gate
dpt plak keta hubby mmg mengaum bunyi dia
baru nak parking, berlari2 dia balik
pastu bila nak masuk rumah
sibuk dok menyondol2 kat kaki
lapar la tu
walhal kat situ stakat kucing sekor mmg senang je nak idup
ramai org selalu letak nasi kat bawah pokok kat padang depan rumah tu
lgpun kedai makan dekat je

nak kata cam jaga rumah pun ada gak
asal ada kucing lain je yg intai
dan2 tu dia g kejar

ziyad pun dah pandai dok 'teh..teh...'
panggil si putih la tu

skg ni tah apa la nasib dia
walopun dia xkan kebulur punya
kat area rumah tu mmg murah rezeki dia
tp betul ke org kata bila bela kucing ni rezeki bertambah???



selingan: ziyad dok menjeles tengok budak2 dok main bola kat depan rumah
kat situ bahaya skit, kereta byk lalu lalang
tu yg kena selalu kunci gate tuh..


love each other deeply....

3 blaze of sunshine:

10 said...

ooo... lebih kurang penjaga rumah la si puteh tu...

banyak kenangan kat umah lama kan...

kakyong said...

tu la, org tua kata bela kucing leh bawa rezeki.. tp hakikatnya, jika kita belas & berbaik pd binatang memang Allah suka...

sian plak si teh dah tinggal sesorang diri...

chekna said...

aten,
si putih dah macam guard kami.. hehehe...
mmg byk kenangan kat situ....

kak yong,
tula, kesian jugak bila dpikir2kan... blom tentu tuan rumah baru ni bagi dia lepak kat rumah tu nanti..