my 23months 2weeks old boy

by chekna on Thursday, May 20, 2010


ziyad's milestone at 23months 2weeks:-

****cam entry mommy lyna, ziyad ni pun lebih kurang cam lipas kudung gak.. 
ada je benda nak buat, xreti dok diam 

****dah boleh count 123 sampai 9 je.. walopun sedikit sangkut tang no 7, 
mybe susah nak sebut kot

****suka tengok barney, sampaikan siap bleh hafal semua cite dlm tu.. 
bukan stakat tengok je.. siap berlakon cam dlm cite tu lagi.. 
kalo tengok cd thomas & friends pun camtu gak

****bukan stakat berlakon je, menari pun pandai ni, esp bila tengok AF walopun mama bukan le rajin tengok AF tu sgt, tp ingat mybe dia selalu tengok kat rumah bbsitter kot

****dah pandai berzikir, bila tengok indahnya iman kat astro oasis tu, dia pun ikut berzikir, 
not bad, walopun xbraper clear, tp bunyi tu still ada

****suka ajuk apa org buat, bila ayah ckp kat hp, dia pun letak tangan kat telinga 
pastu pok pek cakap, bila ayah solat, dia pun ikut, 
siap ngan bunyi shushashusha.. konon2 tengah baca la tu

****dah agak kurang menyusu, sehari dalam 3/4 kali, itupun setiap kali 150ml je

****makan pun agak berselera walopun sedikit memilih 
suka sgt minum yogurt drink cam vitagen, solivite, yoco, calciyum etc

****suka ajuk apa org buat, bila ayah ckp kat hp, dia pun letak tangan kat telinga 
pastu pok pek cakap, bila ayah solat, dia pun ikut, 
siap ngan bunyi shushashusha.. konon2 tengah baca la tu

****can pronounce clearly mama, ayah, air, makan, nasi, amin, mandi, car, shoe, abis, dah, ok, & byk lagi (xleh nak recall...)

****walopun sedikit berat mulut, tp dah paham cakap, bila mama suruh up, angkat tangan, sit down, jom etc
in fact, ziyad dengar cakap dah, he seems to be understand, when mama/ayah say no or jangan, he will stop doing that.... good boy..

****bila tengok mama letak makanan kat atas meja, dia pun sibuk cakap makan..makan.. 
pastu tarik highchair dia

****bila letak kat highchair, sibuk dah angkat tangan nak baca doa, pastu amin....

aduyaiii.. penat la plak menaip ni.. ikutkan byk lagi ni
maklumlah dah nak masuk 2thn, haruslah byk KPI sepanjang 2thn lepas ni kan
cukupla dulu kot
xterlist rasanya....



love each other deeply....

2 blaze of sunshine:

kakyong said...

next moth sambut 2nd besday lah ya..
semoga jadi anak soleh ziyad..

chekna said...

tu la.. minggu depan je tu..... amin..