Sungai Bill nan indah

by chekna on Tuesday, May 18, 2010


asyik lupa je nak upload gambar piknik aritu
kalo ikut entry ni patutnya kitorg ke kalumpang kan
pastu call2 nak book, penuh lak
ada yang kata nak ke ulu yam la, sungai congkak la
alih2 kitorg ke sungai bill
sungai bill?? mmg xfamiliar tul nama ni
kat mana tuh??? 
kalo ikut google, sungai ni kat tanjung malim or slim river kalo xsilap
tp kalo ikut highway plus kena kuar kat exit behrang
pastu dlm 45 minit, lalu ikut estate kelapa sawit, masuk jalan kampung
baru sampai
sampai2, seperti yg kitorg budget mmg xramai org
ada 2/3 bijik keta je
tempat dia sikit punya ulu daa...

walopun tempat ni agak horror skit
tapi sungai ni mmg best la
cuma sayangnya xterjaga langsung
ada 2/3 pondok untuk piknik
toilet, changing room, dewan semua ada
tp xde terjaga langsung
sorang pun xbrani masuk dlm toilet dia
tengok dari luar pun horror, kalo masuk dlm xtau la camne
kitorg pun xlama kat situ
maklumlah basic facility xde, kang apa2 hal susah plak kan

tp masa kitorg nak blk, ramai pulak org dtg
kalo masa pagi ada dlm 2/3 bijik kete je, dlm kul 2 je dah ada 10 bijik kete dtg
tp still xcrowded pasal sungai ni landai
so, diorg leh parking sepanjang sungai tu je



penat menaip.. kite layan gambar dulu ek...











just nak compare antara dua tempat ni

kalumpang
masuk kena byr rm10
basic facilities sume ada, in fact kebersihan begitu terjaga
sungai yg agak dalam, air pun deras, xsesuai utk kanak2..that's y kitorg suka lepak kat swimming pool je
dekat compared to sg bill
biasanya weekend org ramai giler, esp bila ada budak2 sekolah, paling kurang 2/3 bijik bas

sg bill
masuk free, cuma kena bayar tol lebih skit
basic facilities xde, tu yg problem tu
sungai agak landai, tp byk batu.. so kena cari tempat yg berpasir skit untuk kanak2..
kalo dtg awal, conpom sungai tu korang yg punya pasal biasanya petang baru ramai org


*satu persamaan antara dua tempat ni, ziyad suka giler mandi kat dua2 tempat ni, siap xnak naik lagi
**lain2 gambar piknik akan bersambung ni next entry, ni baru intro..



love each other deeply....

4 blaze of sunshine:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah bestnyer...nak pi gak la...tenang kan minda kan...

chekna said...

sekali-sekala g piknik camni mmg best.. bila dapat berendam tu rasa cam release je......

sheila said...

korang mmg suka piknik2 kat sungaikan..

chekna said...

memang pun, sungai kan best.. sejuk, redup, air pun bersih...