rezeki kami

by chekna on Thursday, April 29, 2010



kalo dlm  previous entry cite pasal house hunting
syukur alhamdulillah, nampaknya xlama lagi merasa la kami dok umah sendiri
yuhu.....bestnya... xsabar pun ada
walopun sedikit pening pikir nak kena start packing
pikir nak cat kaler apa rumah baru tu nnti
pikir nak cari langsir baru, carpet baru
nak merasa gak berdeko-dekorasi
pastu nak kena survey nursery for ziyad lagi
uishh...macam2 nak buat ni nanti
pening..pening..pening..

cite skit pasal pencarian rumah baru aritu
actually, kitorg mmg biasa kat area tu
pastu pikir, best gak kalo beli umah kat sini
memandangkan umah tu dah siap
harusla kena beli dari tangan org kan
walopun kire 2ndhand, tp still consider baru lagi
coz diorg yg pindah situ pun baru setahun
survey punya survey, dpt la satu rumah ni
tengok rumah, location sume ok
submit loan & dah approve pun
tup2..owner tu xjadi jual plak
bukan le cancel trus, diorg nak pospon ke taun dpn katanya (2010 la tu..)

sedikit keciwa pasal mmg nak cari rumah kat area situ
cari lagi kat area lain, tp cam xbraper sesuwai...
at last.. last month kot
owner tu call balik, tanya interested lagi x
diorg plan nak pindah mid year tahun ni & harga pun telah di'up'kan
hmmmm... jenuh gak pikir aritu
nak amik ke xnak..nak amik ke xnak...

setelah puas pikir punya pikir...kitorg decide nak amik je
coz nnti pun kitorg dh xyah susah2 nak renovate
cabinet/wardrobe sume dah ada
bila compare ngan rumah yg kosong, pastu  nak renovate lagi
rasanya lebih kurang je
so, kitorg pun start la apply loan to bank M

since masa apply last year loan clear je, x expect kali ni problem plak
bukan problem loan, tp problem ngan valuer
valuer bank tu xleh upkan harga rumah tu ke harga yg owner tu letak
harusla frust.. byk gak tu nak kena top up
dah le kena byr 10% deposit, pastu kena top up lagi
mana nak korek duit

actually, dah nyaris2 putus asa dh nak beli umah tu
nyaris2 nak bgtau kat owner to let go kat org lain je
alhamdulillah, saat2 tu jugak dpt sorg contact dari bank C
yg kata boleh dpt loan dgn harga tu
& bersyukur jugak coz owner rumah tu yg begitu understanding
sanggup tunggu & siap bagi contact lagi
padahalnya SD pun offer nak beli ngan harga yg lebih tinggi

dah mmg namanya rezeki kami sekeluarga kot
alhamdulillah semuanya lancar
agreement bank/lawyer pun sume dah ok
EPF withdrawal pun dah buat
10% deposit to owner pun dah bayar
paling lewat pun by early June kitorg dah boleh pindah
the owner akan pindah mid May ni
in fact wife & anak2 dia dah pindah pun
tinggal the husband je

meaning that, tak lama la tu
so kepada warga lavender residents
nntikan kami di kejiranan baru anda............




above all..love each other deeply....

3 blaze of sunshine:

sheila said...

tahniah..
aku ni ntah bilanya nak bli umah :(

manisz said...

tahniah..

sheila, samalah kita! tapi aku aim by the ageof 35 aku nk sambar juga sebijik rumah.. sekarang bagi Akaun 2 KSWP tu byk lagi.. :-)

chekna said...

alhamdulillah... nak senang amik rumah baru je.. discount pun byk. tp kena tunggu lama skit la. rumah 2nd hand ni byk sgt procedurnya.. blanje pun lebih skit la..xpe yg penting puas hati..