rasuah anak???

by chekna on Wednesday, October 27, 2010


bila dah jadi parents ni
baru tahu susahnya nak tarik perhatian anak2
dapat2 kalo yg tengah aktif 
cam ziyad la especially
walopun tahu rasuah ni mmg xbagus
tp kadang2 tu terpaksa jugak buat
biasanya time outing la
nak g makan ke
nak g shopping ke
terpaksa jugak bagi 'something' kat dia
kalo tak
bertuah dia nak duduk diam

antara benda yg selalu jadi bahan rasuah adalah

1. Air milo



ni biasanya kalo kitorg nak makan kat kedai la
1st akan order air dulu
bila dah ada tu, baru la kami boleh makan dengan tenangnya
biasa tu dia bukan minum sangat pun
dia suka nak main ais je
kadang2 saje je hubby order ais kosong satu
bagi ziyad main ngan ais tu
mmg syok sungguh dia
siap main celup je gelas tu nak ambik ais


2. Ribena



selalunya kalo ziyad mmg tgh "dtg angin"
seblom kitog nak ke kedai mana2 
hubby akan cari benda ni dulu kat mana2 kedai yg terdekat
kalo xde ribena, vitagen la yg pilihan


3. Lollipop



yg ni pun sama cam ribena tu jugak la
ni biasanya kalo g giant/mydin/tesco
bagi  benda ni diam la dia sekejap
hisap pun sekejap je
xsampai separuh, dapat kat hubby le jawabnya..


4. Handphone

*all pics are googled

yg biasanya jadi mangsa adalah hp mama
coz kat hp mama ada macam2 video
dengan game lagi
mmg dia suka la
siap bleh demand, nak tengok video yg mana
lagi satu main game global race
pastu bila kereta tu stop ke, langgar pokok ke
xbergerak
dan2 tu jugak la dia main campak je hp mama tu


5. Kereta mainan


ni antara barang yg wajib
xkisah la pegi mana2 pun mesti at least kena beli satu
dah tu pandai nak pilih sendiri
haiii...... rasanya dah boleh buat bengkel kereta dah kat rumah tu
mentang2 ayah keje co kereta
pegi mana2 nak main kereta la jugak
beli lori ke
aeroplane ke
motor ke
xbraper nak layan

***

kadang2 pikir, ni baru anak sorang
org lain yg anak 2/3/4/5 org tu 
camne la diorg handle kerenah anak2 diorg??
ke kami je yg terlebih manjakan anak??
bis tu kalo xdilayan lagi masalah
kalo dah nangis meraung xnak duduk kat kedai makan
takkan nak biar je dia lari sana sini xreti dok diam
lagi bahaya wooo.......

love each other deeply....

4 blaze of sunshine:

kakyong said...

drp 5 yg chekna senarai tu.. kami opt no1 jer... yg lain tu a big NOOOO...

so far anak2 okay.. biasakan bawa menan @ "beg sekolah" depa, walau berjalan ke mana pun...

chekna said...

tah le kak yong.. biasa gak bawak mainan, tp mybe dah boring kot.... dia pulak sorang2 je.. tu yg spoil skit tu...

cik puan akish said...

aha..kalo udah ramai anak...konpem fengsannn!!!adoiiii

chekna said...

btul tu.... yg sorang ni pun dah pening nak layan..