3hari 2mlm di SSH

by chekna on Sunday, February 13, 2011

ni lanjutan dari entry check out SMHM - check in SSH


pagi tu kat melaka
tengah mengemas2 barang nak check out
xtau camne, tetiba je my hubby rasa cramp
dari pinggang ke bawah
langsung xbleh duduk
nak jalan pun sakit gile
drive pun separuh jalan je
mama la yg kena take over jd driver 
smpai shah alam, trus g hospital
buat xray semua
doctor suruh masuk wad

risau jugak
takut betul2 slipped disc ke apa ke
alhamdulillah xde apa2
selepas buat sesi terapi
hari tu ke2 tu dah bleh solat berdiri dah
kire dah boleh bangun duduk la

tp yg xbestnya bila masuk wad ni
dapat tau penyakit lain  plak
d.i.a.b.e.t.e.s.
doctor ingatkan mmg dah ada penyakit tu
coz bila nak masuk wad tu
glucose level 21
mmg tinggi gile ok..
sepatutnya camni je......


hahaha... mau xnaik giler
pagi tu dari melaka
minum redbull sebotol
campur air 100+
petang tu plak makan nasi campur
pastu pegi check 
harusla tinggi kan

bila dah masuk wad tu
makan makanan hospital pulak 
trus turun glucose level
siap dapat consultation pasal diabetes & kolestrol 
coz kolestrol pun bleh tahan tinggi gak le

kluar wad je
trus pegi cari benda ni



senang nak check glucose level
hari2 pun boleh 

so skg mmg kena jaga makan la
no more sugar
no more ribena 
(his faveret ni, ziyad pun kurang minum ribena, ayah dia yg lebih..)
no more carbonated drink
(also his faveret jugak ni)
less calory food
no fastfood 
no processed food
more vege
more fruits

seriously
mmg susah ok 
maklumlah, biasa main belasah je kan
esp air la
coz dia mmg suka minum air manis/jus
ribena kalo kat rumah mmg dia sorang je konker
ziyad kalo mama xsua mmg xmintak
ni bleh katakan hari2 minum air manis
air kosong kurang

tp pelan2 kayuh la org kata
sekali sekala tu 
belasah la jugak fastfood
ngidam plak nanti
tp pas tu, kena la cover balik calori yg terlebih tu kan
kena exercise lebih la apa lagi

luckily skg ni glucose level pun dah macam maintain je
mostly less than 8
the lowest 5.6 (on fasting) kalo tak silap
so ok la kan

sedikit info pasal diabetes ni




so, jangan terhantuk baru nak terngadah ye...
sekurang2nya sekarang dah tau
kalo xmasuk wad aritu
langsung xtau

kebetulan mmg azam hubby tahun ni nak diet
nak turunkan berat la kononnya
dah jadi camni
lagi la gigih kan
caiyok..caiyok....

so, pada semua
sebelom kena kencing manis ni
kurangkan la makan yg manis2 ni
lebihkan manis dalam senyuman takpe
dapat pahala....

byk lagi info pasal diabetes ni, bleh baca kat sini ---->> Persatuan Diabetes Malaysia


6 blaze of sunshine:

Chik Na said...

thanks for info pasal diabetes..chik na mmg nak kena jaga-jaga.. kaun keluarga chikna mmg ade diabetes

chekna @ mama ziyad said...

sharing is caring.. bila dah ada keturunan lagi la kena jaga.. potensi nak kena tu tinggi..

sheila said...

bahaya bahaya...tiba2 je kan

nasi pun boleh naikkan kadar gula dlm badan gak tau..so gunalah beras perang ke, basmathi ke..herba ponni ke buat sementara waktu ni

kak Erna said...

cekna..harap hubby dah sembuh..semoga terkawal semuanya..

chekna @ mama ziyad said...

sheila, mmg bahaya.. nasib baik skg dah ok.. mmg hosp rekemen beras perang or beras basmathi, tp hubby aku ni mmg kurang makan nasi, tp dia byk minum air manis. tu yg gula naik tu...

chekna @ mama ziyad said...

kak erna,
alhamdulillah, dah sihat pun.. paras gula pun dah ok, xtinggi macam aritu.. tp makan kena kontrol la & kena lebih exercise..