esok ziyad akan ke nursery...

by chekna on Tuesday, June 01, 2010

ni la 1st mission yg disebut2 dlm entry lepas
ye... mencari nursery untuk ziyad
dan hasilnya, esok mama akan hantar ziyad ke nursery
memang xplan nak antar secepat ini
plan asal adalah dlm bulan july/august nnti
bila kami dah pindah ke rumah baru
baru nak antar ke nursery
tp dah nak jadi cerita, terpaksa la jugak antar sekarang
panjang ceritanya 
nnti bila ada mood nak cerita, akan dipost jugak entry tu 

so, selepas meronda-ronda di sekitar kawasan rumah jumaat lepas
semalam both me & hubby decide nak survey kat area rumah baru je
memula ingat nak antar kat area rumah skg ni je 
kalo xde yg sesuai, maybe kat area ofis hubby 
pastu2 pikir2 balik, baik antar kat area rumah baru je trus
nnti dah pindah, xyah tukar nursery lagi kan
lgpun dari rumah lama ke rumah baru lebih kurang 15-20 mins je

so, smlm kami pun meronda2 di kawasan rumah baru
kat blok blkg rumah baru tu ada 2 bijik nursery/taska
satu tu baru je bukak, budak pun xramai
yg satu lagi giler ramai budak 
campur yg transit lagi, ada la dlm 21 org kot
dah le rumah lot tengah
rasa cam pack je
ada lagi satu nursery
tp kat luar kawasan le skit
situ pun ramai jugak

so, kami pikir baik amik yg baru bukak tu
kalo jalan kaki dari rumah, xsampai 5 mins pun
ada 5 org budak je pun skg ni
rumah lot tepi plak tu, luas 
walopun harga sedikit mahal
xpelah, janji quality bagus (harap2la..)
lagipun my BIL kenal owner dia
rumah pun selang 2/3 blok je dari rumah kitorg
so, apa2 hal nnti senang la kan

sedikit risau sebenarnya 
maklumlah, 1st time nak antar ziyad ke nursery ni
seblom  ni dok ngan bbsitter since baby lagi
dia pun xjaga ramai budak
so ziyad ni mmg xbraper sosial ngan budak2 lain
xreti berkawan
manja pun satu hal gak
kat rumah bbsitter tu ramai sgt yg manjakan dia
husband kakak tu, anak2 dia
sume dok pakat layan je
tu yg spoil skit tu

that's y gak kitorg decide utuk pilih nursery yg baru tu
pasal budak2 kat situ pun xramai
at least, xde la ziyad 'culture shock' sgt kan
biasa dia sorg je
kali ni berpuluh2 org, harus la dia terkejut kan

lagi satu, sedikit risau pasal ziyad ni bleh dikatakan hyper gak le
nak pakaikan pampers pun jenuh kena kejar satu rumah
mmg xreti dok diam, tangan tu ada je benda nak buat
xcukup tangan, kaki bleh tahan gak 
risau pengasuh xlarat nak layan kerenah dia je
maklumlah, budak2 lain pun ramai kan
tp hopefully, bila dia tengok ada kawan
mybe dia bleh independent kot

so, dlm masa 2 bln ni
hubby le terpaksa berkorban
kena kuar awal skit nak antar ziyad
balik pun dia gak kena amik
maklumlah, nak harapkan mama
hari2 kuar sharp 5.30 pun smpai rumah lambat jugak
tension tul keje kat kl
apsal la ofis ni xpindah kat shah alam ke, subang ke..
mesti bahagia....

lagi bahagia bila xyah masuk ofis cam skg ni
bersenang-senang kat rumah
tp gaji masyuk je...
dah le.. jgn brangan... 
amik cuti lama2 ni confirm raya sok kena amik unpaid leave..
arghhhh........



love each other deeply....

2 blaze of sunshine:

kakyong said...

ziyad baru nak masuk 2 tahun kan...
Insya Allah, boleh tu nanti..

chekna said...

haah.. sabtu ni genap 2 tahun.. hopefully oklah hendaknya...