zaman sudah berubah

by chekna on Friday, April 15, 2011

bulan lepas
bila ambik ziyad di nursery
dapat surat ni dari pengasuh 
rupa2nya surat pasal ni


so skg ni
semua budak2/baby2 kat nursery tu
insurance covered 
hmmm... bagus nursery ni kan
lagi bagus bila parents xpayah satu sen pun
ala macam group insurance yg most company biasa buat la
bukannya staff kena bayar pun kan
tau2 dpt medical card je.......



see.... betapa untungnya budak2 skg ni
lahir2 je
ada yg parents trus beli insurance untuk anak
(yg mampu la...)
pastu yg mana parents kerja
company akan provide insurance to immediate family
(mostly....)
kalo dua2 keje
lagi untung...
pastu campur ngan insurance kat nursery/sekolah lagi
kiranya sana sini ada insurance la
mmg jauh beza ngan zaman kite dulu...
untung btul budak2 skg ni kan........

8 blaze of sunshine:

NM02 said...

hei.... bagus sangat ni... teringat hubby keje ngan satu kampeni cina, bos dia amek insuran group, pastu hubby kena langgar dek orang, dia hantar sepital swasta, segalanya ditanggung termasuk katil yg ai tido tu... kuar je wad tgk bil belasan ribu.. kami blk dgn senyuman saje.. hehee

bagus bagus...

sheila said...

yelah..
zaman kite dulu nak duduk hospital ada ekon..jauhlah sekali. pegi ko duduk berjam2 tunggu nama ko naik kat klinik gomen sana...

lagipun bapak aku dulu carpenter..insuran apalah yg dia mampu nak bagi kat anak2 dia..

Syana said...

dulu nursery abg ameer n abg eyman pun ada.. mahal nursery tu 2org rm750 tak masuk OT..just sampai pukul 3 je.. tapi ada insurance coverage cam ni.. rasanya dah termasuk dalah monthly fee sekali kot..

chekna @ mama ziyad said...

nm02,
btul tu, skg ni most company mmg provide group insurance, asal masuk wad je, xyah susah2 pikir pasal bil kan..

chekna @ mama ziyad said...

sheila,

samalah kite, zaman dulu rasanya org kaya2 je yg ada insurance ni... bila dah keje baru la mampu skit, itupun amik yg paling murah skali.. hehehe.... nasib baik company pun provide insurance.. jimat la skit kan..

chekna @ mama ziyad said...

syana,

mmg bgus bila diorg provide insurance, tp sangat tak patut bila parents plak kena charge, walhal tiap2 bulan byr yuran kan.. byk company yg provide insurance, tp staff xkena byr satu sen pun..

kakyong said...

kakyong sejak tak kerja memang xde insuran @ takaful... bila tak kerja segala dah tak mampu nak di'servis'..

tp memang bagus ade insurance ni.. beruntung anak2 sek skrg ni sbb dah ade cover insuran..

tp kakyong penah hangin dgn 1 agen insuran ni.. buleh dia kuorkan kata2, kata kita tak pk masa depan anak2 bila tak amik insuran utk anak2 ni..

rasa nak cili2kan mulut dia.. kalo kakyong kerja & sah2 berduit lebih tentu la mampu amik.. ni nak suruh kita berhutang lagi ke..

so sesapa yg jd egen insuran ni.. sila lah jaga sikit mulut tu.. tgk2 sikit kemampuan keluarga yg kome nak saiko tu.... :p

chekna @ mama ziyad said...

main ikut sedap mulut je org tu bercakap, kalau ada insurance pun, blom tentu masa depan terjamin, rezeki masing2 kan.. mana ada parents yg pikir pasal masa depan anak2..

diorg ni tau nak jual je, sebab byk sgt competitor skg ni.. tu yg main belasah je..langsung xde pr..