how collecting stuff can destroy your life

by chekna on Friday, December 10, 2010


bayangkan bila rumahku syurgaku jadi camni


ruang tamu


dapur


bilik anak2


master bedroom

walopun mama ni
xde la rajin mana pun nak mengemas rumah
dapat pulak ada org yg all the time jadi tukang sepah
selalu jugak naik hangin bila asyik kemas, sepah, kemas, sepah
sampaikan kadang2 dah boring dah nak mengemas
kemas gitu2 dah
nasib baik barang pun xbyk mana

so, bayangkan camne la ada org yg bleh idup dalam keadaan camtu
hari2 selama bertahun2 plak tu
nasib baik la ada org yg prihatin nak menolong



Hoarders not only captures the drama as experts work to 
put each hoarder on the road to recovery 
but also highlights the individual's inner challenges and triumphs. 
Although cleaning marks the first step of tackling this disorder, 
success is not definite. For some individuals, throwing away the tiniest object is 
so traumatizing that they will not be able to allow the cleaning process to go on, 
no matter how it may impact their future. For others, professional help and 
an organizer's instruction give them the strength to let go. At the end of each episode 
we'll find out who has been able to keep their hoarding behavior 
under control and who has fallen into the deep end of this painful disease.

click here to watch the video
or tune in to BIO channel @ Astro

mmg best show ni, walopun selalunya byk scene2 yg emo 
skit2 nangis, skit2 nangis
setakat nak buang barang2 yg buruk/berkarat/xberguna
pun susah sgt ke?
hakikatnya xsemudah yg disangka
rupanya hoarders ni sebenarnya penyakit yg boleh dikatakan kritikal
kat malaysia ni nampaknya cam xde la yg bermasalah camni kot
kalo ada pun, sape yg tau kan
selagi xde pendedahan, selagi tu kite tak tau
so pasni, balik rumah
clearkan la mana2 yg boleh diclear
seblom jadi critical cam kat atas tuh



4 blaze of sunshine:

NM02 said...

hi.. slam kenal dari saya. maceh sudi singgah dan tinggal komen kat blog saya. jom kita tukar link. saya dah follow awak tau. kalu sudi follow le saya balik ye.. hehehe

Sitisifir10 said...

haha...rupanya ada yang lagi kronik dari saya....at least kami nampak lantai lagik :D

kakyong said...

chekna,
kakyong pun kalo buleh nak buang jer segala yg dah jd sampah... tp tu ler, kdg2 en ayah, dia suka jer nak kumpul itu ini... fenin.. walhal tak berguna pun...

chekna @ mama ziyad said...

nm, tq coz sudi follow...

siti sifir, mmg kronik diorg ni, sampaikan ada yg ruang tamu tinggal lorong nak berjalan je pun ada...

kak yong, kdg2 bukan pasal benda tu berguna ke tak, sentimental value tu yg buat perasaan nak simpan benda tu hakikatnya dah xberguna pun... (brape byk tu daa..)