weekend kami yg pokai

by chekna on Wednesday, December 15, 2010

kejadian 1
pagi sabtu tu, kami balik kg
 biasanya kalau naik kereta, ziyad mmg akan duduk kat seat dia
 tp kali ni kami bukak seat tu 
coz tokwan & tok ziyad nak ikut kami balik ke sj
so bila dah xde seat tu
 mmg ziyad dok bangun duduk, bangun duduk je la kan
satu habit ziyad ni, suka sgt mengorek khazanah dlm kereta
since dia dok blakang ngan mama
 dia mengorek harta dlm arm rest je la
dapat smart tag reader


seblom ni dia selalu gak le main benda tu
tp biasanya dia akan letak balik kad T&G kat dlm tuh
kali ni tau2 dah ilang ke mana dah kad tu
mama try korek tepi seat semua
xjumpa
mama pikir xpelah, nnti sampai baru cari betul2
alih2 sampai kesudah xjumpa
tah mana la hilangnya
padahalnya dlm kereta je pun
dah xde rezeki
dah le mama baru top up ari khamis aritu
rm50 plak tuh
2bln punya rebat pun melayang la jugak
adoiiii............


kejadian 2
petang sabtu tu plak

ziyad dok main2 ngan hp mama
biasanya kalo ngan hp mama ni, dia main game race kete je
biasanya kalo kete tu langgar tembok ke
asal resume je
mmg dia akan ngamuk2 suruh betulkan
kali ni xtaulah apa yg xkena
tau2 hp mama melayang ke lantai di baling ziyad
masa tu ayah yg layan dia main
tau2 ayah bgtau screen pecah
kalo nak kire jatuh, dan byk kali dah
tp biasanya hang je
ni sampai pecah screen
xnampak apa dah, gelap je
still bleh pick up call lagi la, cuma xtau sapa yg call
pastu ziyad ngan muka xbersalah
sibuk nak 'game, game' lagi
tension btol mama
tp mama & ayah jugak la kena bebel ngan tok ziyad
"tu la, suka sgt bg anak main telepon
dia tu bukannye tau ape..bla..bla......"
hari ahad tu
seblom balik ke sj
singgah PAS
hilang lagi RM180 ganti screen baru
panjang umur jugak E66 mama ni
walopun ayah dah hint2
'nak beli hp baru ke?'
xpelah, selagi hp tu hidup lagi
pakai la sampai rosak
beli baru kang kena baling lagi
rugi lagi.............



**pics are googled


7 blaze of sunshine:

Fieza79 said...

hadoi...mcm2 hal dlm satu hari..

sayang nya hp tuu...kat mana la si kecik tu ilang kan kad tu pulak..hehe

sheila said...

henpon lama aku dlu .. aku x kesah sgt kalo kyra pegang..nak bwk berjoget pun cam xkesah..tp tipon baru ni..fuhhhhh jangannnnn. menangis sampai xde irama nanti ammi dia

kak Erna said...

salam cekna..samalah dengan anak sulung masa kecik dulu..semua main baling dan hempas aje..dah besar ok dah..

chekna @ mama ziyad said...

fieza, nak buat camne, dah xde rezeki...

sheila, nak marah pun xguna jugak.. bukannye reti apa.. kite blk yg dok sakit hati tengok dia buat dek je... layan je la...

chekna @ mama ziyad said...

salam kak erna,
camtu la budak2, bukannye reti nak jaga barang2.. xbg kang ngamuk je, dah bagi main baling2 je plak... layan je la...

kakyong said...

anak sorang buleh lagi layan camtu chekna... anak dah 3 cam kakyong ni, memang harus sentiasa beringat2.. lebih2 lagi dah semakin panjang akal ni.....

chekna @ mama ziyad said...

btul tu kak yong, dah kena sebjik camni, baru nyesal x sudah... silapnya kite jugak, budak2 bukan tau apa pun..