127 hours

by chekna on Tuesday, March 08, 2011


mlm tadi
kami 3branak
sempat melayan movie ni

*google

"127 Hours" is the true story of mountain climber Aron Ralston's (James Franco) remarkable adventure to save himself after a fallen boulder crashes on his arm and traps him in an isolated canyon in Utah. Over the next five days, Ralston examines his life and survives the elements to finally discover he has the courage and the wherewithal to extricate himself by any means necessary, scale a 65-foot wall and hike over eight miles to seek help. Throughout his journey, Ralston recalls friends, lovers (Clemence Poesy), family, and the two hikers (Amber Tamblyn and Kate Mara) he met before his accident. Will they be the last two people he ever had the chance to meet?

can watch the trailer here

bukan le tengok wayang pun
layan movie sambil baring2 kat rumah je pun :)
2 org je yg tengok pun
sorang lagi, blom sempat on dvd
dan selamat belayar dah
penat main kat nursery la tu....

seblom ni
dok dengar org cite kata best
tu yg bersungguh2 gi cari tu...

overall
cerita yg menarik
jalan cerita pun simple je
xde nak pusing sana sini
straight forward
yg diolah dari kisah benar
budget filem ni confirm ciput je 
coz shooting pun xbyk tempat
wardrobe pun jimat
xpayah tukar byk baju
pelakon pun xramai
:)

sedikit pengajaran yg boleh diambil dari cerita ni

1. make sure inform ke mana kite nak pergi
xkisah la kat family/friends
kot jadi apa2 org tau kite ke mana kan
jgn main hilang je......

2. jgn putus asa
walopun maut depan mata
rasa macam dah xde harapan nak selamat
tapi selagi boleh usaha, usahakanla
jgn tunggu je kat situ
jgn berserah
kalo tak xde la pepatah 'usaha tangga kejayaan'

itu je la kot
kang buat list sampai se10
dah macam kelas sastera la pulak....

6 blaze of sunshine:

kak Erna said...

chekna..betul tu kan..kalau nak kemana2 bagi tau le..
ini tak main hilang aje..

chekna @ mama ziyad said...

betul..betul..betul... cam dlm cite tu.. nasib baik dia hidup lagi, kalo mati kat situ.. dah reput baru org jumpa kot..

kuntumz said...

as salam..
saya tgk, dh bapa org blogger komen citer nii...suma kata best...
emm nk kene tgk jugak nii...

chekna @ mama ziyad said...

kuntum.. mmg ramai yg ckp best, tu yg kitorg cari cd tu.. mmg xrugi tengok..

Kakzakie said...

Chekna,

Menonton berdua macam dulu-dulu sebelum sicomel ada ye.... nostalgia berulang kembali.:)

p/s: kakak pun nak cari jugalah CD dia.

kakyong said...

pengajaran pertama tu memang sgt penting kan...

& kuat semangat...