botol susu

by chekna on Tuesday, March 15, 2011



antara berita yg hangat hari ni .....
Kenapa tunggu 2012 haram botol susu polikarbonat 
PUTRAJAYA: Mengapa tunggu hingga 2012 jika ia membahayakan? Persoalan yang ditimbulkan berikutan tindakan kerajaan menunggu hingga tempoh itu bagi pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi bahan Bisphenol A (BPA) kerana dikhuatiri boleh mengganggu sistem hormon dan tubuh bayi serta kanak-kanak. 

read more --->> click here

kalau nak dibandingkan
skarang ni
dah byk botol yg BPA free dijual
kat pasaraya2 macam giant, tesco, carefour, jusco
berbanding 2/3 tahun lepas
mostly botol2 susu yg dijual xde BPA free
(based from my own experience la)

ingat lagi
seblom lahirkan ziyad
mostly yg dijual botol2 susu yg xde BPA free
termasuk avent
(my friend kata yg BPA free ada jual kat selected outlet je...)
so kami beli je la mana yg ada
masa tu, mmg xtau apa2 pasal BPA ni
pakai la jugak botol2 tu
tak lama la
sampai dapat tau pasal bahaya BPA ni
hasil pembacaan dari majalah & web
babycentre & babyweekly

so, pastu order online dari bbstore 
sampai la sekarang 
mmg suka beli online je senang
xpayah nak susah2 g shopping

botol yg jadi pilihan sejak dulu lagi sudah semestinya
pernah gak tukar ke tommee tippee
tp ziyad xnak minum
so, sudahnya
sampai sekarang la pakai mam
ni antara botol BPA free pertama ziyad 


bila dah agak besar skit
baru tukar botol yg besar skit
ye la, minum pun dah byk kan....





model botol susu mam
yg tu model lama
all blue lagi...

bila ziyad dah besar skit lagi
tukar yg ni plak






so sampai skarang
guna mam je la
malas dah nak tukar


note: walopun xdpt nak fully breastfeed ziyad
tp mama 100% menyokong penyusuan susu ibu
insyaallah, untuk adik ziyad nnti
mama akan cuba fully breasfeed...
 

4 blaze of sunshine:

kak Erna said...

chekna@mammi ziyyad..
alhamdulillah..mami ziyyad dah menghindari bahayanya dari awal lagi..

chekna @ mama ziyad said...

ye kak, nasib baik kat internet mmg byk info pasal BPA ni, kat dlm majalah pun ada gak..

kakyong said...

kakyong masa bersalin kan Aliya baru la alert pasal botol susu bpa ni... tp dedulu adik beradik semua pun guna botol susu murah tu... huhuuu.... camno?>????

chekna @ mama ziyad said...

kak yong, dulu2 masa blom ada botol bpa kat malaysia ni, semua org pakat beli botol plastik biasa je pun.. nasib baik saya dulu minum susu ibu je....:)