suntikan rubella

by chekna on Monday, January 17, 2011



antara sebab ziyad blom ada adik adalah
mama blom dapat vaksin rubella lagi
mmg mama ingat 
cucuk rubella ni masa darjah 6
tp xcucuk sebab
xdtg sekolah seminggu
demam panas
masuk2 kelas je
dapat tau yg dah terlepas injection tu
lgpun macam2 cerita pasal rubella ni
kalo xcucuk nanti pregnant baby cacat la
macam2 yg -ve la

tu sebabnya bila 1st pregnant aritu
mmg cuak giler sebenarnya
lgpun xplan, tau2 je dah pregnant
(pengantin baru la katakan.....)
mmg dah terlambat la kan
so, mmg tawakkal je la
doc pun pesan siap2, kena jaga kesihatan
byk2kan berdoa
alhamdulillah, ziyad pun selamat dilahirkan
tanpa sebarang komplikasi

ni ziyad dah 2 1/2 tahun 
baru terhegeh2 nak gi cucuk
utk pengetahuan 
suntikan ni hanya terdapat di klinik kerajaan sahaja
so, pegi je la
xpayah nak register apa
trus ke bilik injection
tp jenuh jugak la disoal siasat dek misi
sekolah kat mana dulu?
betul ke blom ambik lagi?
apsal skg baru nak ambik?
pregnant ke tak?
macam2 soalan la..

misi tu pun siap pesan siap2
dah cucuk ni nanti
dlm masa 3bln ni jgn pregnant
kalo pregnant jugak tanggung sendiri
lagi lama xpregnant lagi elok dia kata
walopun kalo dari segi perubatan
3bln dah cukup
tp kalo dpt 4-6 bln lagi elok
mencegah lagi elok dari mengubati kan
so, adik ziyad nnti
confirm 2012 baru keluar la..
:)

sedikit info pasal rubella.....
Rubella is a contagious viral disease, which occurs most often in children. The virus is transmitted via the respiratory route, and symptoms usually appear 2–3 weeks after exposure. In children, the disease is usually mild, with low fever, nausea and a transient rash. Adults may develop arthritis and painful joints.
Infection during early pregnancy may cause fetal death or congenital rubella syndrome, which is characterized by multiple defects, particularly to the brain, heart, eyes and ears. There is no specific treatment for rubella. The disease can be prevented by immunization.
source: WHO
lagi info pasal suntikan rubella ni bleh baca di

10 blaze of sunshine:

cheqna said...

kali pertama n last masa umur 12 tahun kot...masa nak cucuk bcg tu la....

chekna @ mama ziyad said...

betul tu.. BCG & rubella masa 12thn @ darjah 6...

Hamizah said...

sy dah cucuk..

kak Erna said...

salam chekna..ada lagi ke suntikan tu sekarang..rasanya dah lama dah tu kan..

chekna @ mama ziyad said...

hamizah, bagus.. bagus.. semua wanita patut ambik injection ni... wajib..

chekna @ mama ziyad said...

kak erna, suntikan tu sentiasa ada kat mana2 klinik kerajaan.. bila2 masa nak datang pun boleh, walk in je...

sheila said...

aku dulu pun ms 1st tiem peknen cuak sbb tak ingat dah amik ke blom vaksin tu..maklumlah dah lama. bila aku miscarriage rasa sedih + syukur

pastu lelaju gi cek darah utk tgh ada tak rubella dlm darah aku ni. tgk dah ada... hehehhe

chekna @ mama ziyad said...

shila, mmg dari dulu lagi dah ingatkan kat kepala otak ni, nnti seblom pregnant kena amik rubella dulu, sebab mmg confirm blom amik lagi.. tp tulah.. suka lengah2...

manisz said...

aku rsa time kene cucuk rubella ni aku tk dtg school.. aku lari.. hehehe.. so cmne ha? ko lau jumpa Dr. ce tnya..

chekna @ mama ziyad said...

laa.. bleh lari plak dia.. bukannya sakit sgt pun.. ala, pegi je mana2 klinik kerajaan, kalo rasa2 macam pernah ambik, boleh buat test dulu macam shila buat tu.. aku mmg ingat tak pernah ambik, that's y la trus g cucuk.. eloknya masa ko nak kawin nanti, masa nak buat hiv test tu, ko cucuk la skali..